RRI.RO - Copiii instituţionalizaţi din România
In România mai sunt peste 200 de instituţii de protectie a copilului cu câteva zeci de mii de copii, adolescenţi şi tineri are nu au pe nimeni şi nimic al lor.
11 Iunie 2015, 04:22
Anual sunt cheltuite milioane de euro pentru finanţarea acestor centre, iar dacă se pune problema adopţiilor, acestea pot dura şi câţiva ani, timp care trece în defavoarea copiilor. Mulţi copii au ajuns în aceste centre din cauza politicii demografice din perioada comunistă, alţii au fost abandonaţi prin maternităţi sau sunt găsiţi pe străzi.
Cert este că, odată ieşiţi din plasament, pentru mulţi începe decăderea, pentru că nu au nici o direcţie în viaţă. Alţii au mers mai departe şi au lansat o provocare neaşteptată pentru societatea românească.
Au pus bazele Asociaţiei Adulţilor din Casele de Copii - Federeii prin care cer investigarea abuzurilor din fostele orfelinate din ultimele cinci decenii. Preşedintele acestei asociaţii esteDaniel Rucăreanu care a trecut prin două case de copii, dar a supravieţuit sistemului.
Are 37 de ani, a terminat o facultate şi doreşte să-i ajute pe copiii abandonaţi: "Consider că numărul persoanelor care au trecut prin asemenea instituţii este foarte mare şi nu au o voce care să-i reprezinte. Avem câteva obiective. Primul vizează recuperarea memoriei instituţiilor de ocrotire. Până acum n-a existat un astfel de demers pentru crearea unui muzeu al instituţiilor de ocrotire, de gândirea unor volume cu povestile celor care au trecut printr-o astfel de experienţă.
De asemenea, dorim crearea unei reţele a adulţilor, care au trecut prin instituţiile de ocrotire, să devină parteneri pentru autorităţile publice cu responsabilităti în protejarea copiilor separaţi de părinţi".