SFATULPARINTILOR.RO - Ce să mănânci seara, ca să te trezești odihnit dimineața
Somnul joacă un rol vital în stare bună de sănătate și dezvoltarea ta pe tot parcursul vieții. Suficientă odihnă în momentele potrivite poate ajuta la protejarea sănătății mintală, fizice sau în calitatea vieții. De asemenea, la copii și adolescenți, somnul ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă.
07 Februarie 2017, 11:45
Cei mai mulți oameni nu beneficieaza de suficientă odihnă. Suntem o societate în care oamenii stau treji toată noaptea pentru a studia, la locul de muncă sau pentru distracție. Cu toate acestea, fără o odihnă suficientă, pot apărea consecințe pe termen scurt și lung.
Pe termen scurt, o lipsă de somn adecvat poate afecta judecata, starea de spirit, capacitatea de a învăța și de a reține informații, și poate crește riscul de accidente grave.
Pe termen lung, privarea de somn poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, chiar și mortalitatea precoce. (PM)
Atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, in ultimii ani se inregistreaza o scadere a perioadei de somn de la 7-8 ore la numa 6-7 ore pe noapte. Poate ca diferenta ti se pare minora insa in ceea ce priveste organismul este o mare schimbare in rau.
In timpul zilei, corpul munceste din greu pentru a te tine concentrat pe ceea ce ai de facut, tocmai de aceea are nevoie de o perioada propice pentru a se odihni, reface si reincarca pentru a o lua de la capat a doua zi.
Cei mai multi dintre oameni cred ca daca nu se odihnesc suficient noaptea vor fi obositi sau poate un pic ametiti in ziua urmatoare. Nimic ce nu ar putea rezolva o ceasca de cafea, nu-i asa? Cafeaua poate ajuta, insa cafeina in exces este o solutie de moment pentru a rezolva o problema permanenta.
Lipsa de somn si sanatatea
Lipsa somnului se numara printre factorii unor probleme grave de sanatate, insa si poate declansa alte afectiuni. Studiile au aratat ca persoanele ca care dorm mai putin de sase ore pe noapte prezinta un risc crescut de a se confrunta cu boli ale inimii.
In 2001, in European Heart Journal au fost citate 15 studii medicale la care au fost implicati aproape 475.000 de oameni si s-a aflat ca persoanele cu un ciclu mai mic de somn prezinta un risc cu 48% mai mare de a dezvolta sau a muri din cauza unor boli coronariene.
In plus, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia, aceste persoane prezentau un risc cu 15% mai mare de a se confrunta cu un atac de cord sau chiar de a muri din cauza lui.