SFATULPARINTILOR.RO - Cum afectează televizorul creierul copilului
Este greu de evitat televiziunea, dacă ești un copil. Persoanele din familie folosesc cu regularitate televizorul, iar în unele case, acesta este mereu deschis, chiar și fără ca cineva să urmărească o emisiune, film, știre, etc.
04 Ianuarie 2017, 14:39
Este comun pentru mulți părinți să utilizeze televizorul ca un substitut "baby-sitter". De asemenea, mulți părinți aleg să cumpere jocuri video pe care ei cred că le pot face copiii mai inteligenți. (PM)
Foarte mulți părinți preferă să își lase copilul să se uite la televizor ore în șir. Motivul pare de foarte multe ori de înțeles: ai treabă prin casă și nu ai timp în momentul respectiv să te joci cu cel mic, motiv pentru care ți-e mult mai ușor să îl lași în pătuț, uitându-se liniștit la televizor.
Specialistii considera ca, cu cat un copil se uita mai mult la televizor, cu atat mai tare ii este afectat creierul, in mod negativ. Tu probabil consideri ca, uitandu-se la televizor, copilul mai invata ceva si ca il linistetste sa auda constat voci in jurul sau, dar concluzia generala este ca privitul la televizor are efecte negative asupra inteligentei verbale a copilului in crestere.
In momentul in care copilul priveste la televizor, creierul lui nu realizeaza nicio actiune, nu este supus la niciun proces complex, ba mai mult, starea generala este de pasivitate.
Acest moment va fi perceput de creier precum un moment de sistare a oricarei activitati de concentrare, de gandire.
Creierul devine dependent, o data cu trecerea timpului, de acest moment. Cu toti observam acest lucru, atata la copii nostri, cat si la copii prietenilor sau cunostintelor – de multe ori ne aflam in situatia in care santajam copii sa isi faca curat in camera, sau sa isi faca temele, in schimbul catorva ore la televizor, deoarece stim ca vor accepta.