SFATULPARINTILOR.RO - Cum să gestionezi furia la copii: 6 sfaturi pentru părinți
Furia este o emoție normală și utilă. Ea poate spune copiilor că lucrurile nu sunt corecte sau dreapte. Majoritatea copiilor au accese de furie ocazionale. De obicei, este o formă de auto-exprimare și, uneori, modul de declarare a independenței unui copil.
14 Martie 2017, 11:22
Dar, atunci când copiii fac aceste lucruri în mod repetat, sau nu își pot controla temperamentul o perioadă îndelungată de timp, acesta poate fi mai mult decât un comportament tipic.
Când copiii continuă să aibă izbucniri emoționale regulate, este de obicei un simptom al nesiguranței. Primul pas este înțelegerea a ceea ce declanșează comportamentul copilului. Vă puteți încuraja copilul să-și exprime emoțiile care îi declanșează furia.
Dar, pentru a fi în măsură să-și exprime emoțiile, copiii trebuie mai întâi să fie conștienți de sentimentele lor. (PM)
Furia este un sentiment pe care fiecare dintre noi il traieste, inca de la cele mai mici varste. In copilarie, sentimente precum furie, tristete, teama sunt foarte greu de gestionat, cu atat mai mult cu cat acest gen de trairi este catalogat de catre adulti ca fiind “rau”, “negativ”, de care trebuie sa ne ferim.
In realitate, insa, nu ne putem feri de astfel de situatii, oricat de mult am incerca. De aceea este indicat sa ne invatam copiii, inca de la cele mai mici varste, cum sa gestioneze aceste emotii puternice. Iata cateva sfaturi pe care parintii le pot aplica pentru a-si invata copiii sa gestioneze furia.
1. Fa distinctie intre persoana, emotie si comportament
Copilul trebuie sa stie ca furie nu este ceva rau. Este un sentiment ca toate celelalte, si ca il intelegi cand este furios. Nu il respinge pentru ca e furios. Daca in urma furiei are un comportament care ii poate face rau sau poate rani persoanele din jur, cel mai bine este sa-l scoti din mediul respectiv.
Insa stai langa el si asigura-l ca faci asta doar pentru a-l impiedica sa se raneasca si ca nu il pedepsesti.
2. Invata-l sa gandeasca
Nu ii transmite mesajul ca furia este un sentiment negativ de care trebuie sa scape cat de repede posibil. Ci invata-l sa gandeasca, ce are de facut atunci cand este nervos: tehnici de calmare – respiratie profunda, pauza – pana cand trece “criza”. Iar cand se linisteste sa ia decizii in consecinta.