SFATULPARINTILOR.RO Este laptele bun sau rău pentru sănătatea noastră?
În culturile occidentale, laptele este frecvent văzut ca o parte vitală a unei alimentații echilibrate, furnizând elemente nutritive esențiale, cum ar fi calciu, proteine și vitamina D. Sursele de lapte și produse lactate includ vaci, oi, capre și altele. "Alternativele de lapte" includ laptele de soia, laptele de migdale, laptele de in, laptele de nucă de cocos, etc. Laptele pasteurizat care este bogat în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi și fără aditivi inutili, poate fi sănătos pentru mulți oameni. Laptele de vacă din prezent nu este oferit ca un singur produs. Poate fi proaspăt sau cu durată lungă de viață, fără grăsimi, fără lactoză, fortificat cu omega-3 adăugat, fără hormoni, organic, brut, printre alte opțiuni.
26 Septembrie 2017, 09:25
În ultimii ani există temeri legate de hormonii și antibioticele prezente în laptele modern. Deci, ar trebui să ne uităm la alternative?
A fost văzută odată ca parte integrantă a unei alimentații sănătoase. În zilele noastre, scăderea popularității înseamnă că laptele este chiar mai ieftin decât apa, exercitând o presiune uriașă asupra industriei produselor lactate.
Consumul de lactate a scăzut în ultimii 20 de ani, odată cu apariția laptelui de soia, orez și nuci care se bucură de o creștere a popularității.
Oamenii de știință din industria alimentară găsesc în mod constant noi modalități de a dezvolta alternative vegane la lapte, unt și brânză, folosind totul, de la nuci de caju și agar la drojdie modificată genetic pentru a reproduce aroma și textura. (PM)Zi de zi
apar tot mai multe informatii, care mai de care mai inspaimantatoare despre lapte. Apoi vine intrebarea: pana la urma, este sau nu laptele periculos pentru sanatatea omului?
Iata de ce trebuie sa tii cont inainte sa iei o decizie!
Ce se spune: Laptele provoaca acnee
Ce trebuie sa stii: In 2010, un studiu publicat in Jurnalul Academiei Americane de dermatologie, a gasit o legatura intre consumul de lactate si acnee. Medicii dermatologi din Statele Unite recomanda acum celor care sufera de acnee sa limiteze consumul de lactate, in special de lapte degresat.
Concluzie: Daca esti predispus unor probleme precum eczemele si acneea, laptele poate duce la inrautatirea simptomelor.
Ce se spune: Laptele produce gaze
Ce trebuie sa stii: Daca simti nevoia sa mergi rapid la baie dupa ce ai consumat o inghetata, poti avea intoleranta la lactoza. Insa simptomele pot fi mai subtile de atat. Persoanele cu o intoleranta usoara la lactoza se pot simti balonate, pot avea crampe abdominale sau gaze, la cateva ore dupa ce au consumat lactate.
Un alt studiu a relevat faptul ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, organismul lor incepe sa aiba probleme in a procesa lactoza. Aceasta problema apare la 90% dintre asiatici, la 70% dintre persoanele de culoare si amerindieni, la 50% dintre hispanici si la doar 15% din descententii popoarelor nord-europene.
Concluzie: Nu toata lumea poate consuma lapte fara griji.