SFATULPARINTILOR.RO - Legătura între ADHD și somn la copii
Deficitul de atenție este o afecțiune care începe în copilărie și poate persista la vârsta adultă. Copiii cu ADHD au de obicei probleme să stea concentrați și să își controleze comportamentul sau emoțiile, ceea ce poate duce la izolare, performanțe slabe la scoală.
09 Februarie 2017, 10:48
Din acest motiv, copiii cu ADHD necesită adesea o atenție specială din partea părinților, profesorilor sau a asistenței medicale.
Lipsa somnul este o problemă comună în rândul copiilor cu ADHD. Deocamdată, cauzele problemelor nu sunt pe deplin înțelese.
Cele mai comune tipuri de tulburări de somn:
-scrâșnitul din dinți (bruxism)
- apnee în somn (sforăit puternic, pauze lungi între respirație în timpul somnului)
- sindromul picioarelor neliniștite (o dorință copleșitoare de a lovi cu picioarele în timpul somnului)
- starea de veghe
- problemele de procesare senzorială
- dificultăți de relaxare (PM)
Din pacate, numarul copiilor care sufera de ADHD creste pe zi ce trece. Acesta este un sindrom hiperkinetic care presupune un deficit de atentie si hiperactivitate care se manifesta de regula in copilarie. Una dintre principalele probleme pe care le determina aceasta afectiune este insomnia.
Asadar, in cazul in care copilasul tau sufera de ADHD, iti vom prezenta principalele probleme de somn la care ai putea sa te astepti.
Cele mai frecvente probleme de somn pentru cei cu ADHD sunt:
Insomnia
Multe persoane cu ADHD pot fi descrise ca pasari de noapte, diminuarea luminii solare cauzandu-le o energie ridicata, chiar daca pe parcursul zilei s-au confruntat cu stari de somnolenta.
10 – 15% din copiii cu ADHD au probleme cand e timpul sa adoarma seara, procentul fiind dublu fata de copiii si adolescentii care nu sufera de aceasta conditie.
O data cu trecerea timpului, aceasta problema se intensifica simtitor. Incepand de la varsta 12 – 13 ani, 50% dintre copii cu ADHD se confrunta cu aceasta problema chiar seara de seara.