SFATULPARINTILOR.RO - Paraziții din alimente. Ce trebuie făcut pentru a nu te îmbolnăvi mâncând
Paraziții din alimente sunt inamici nevăzuți ce pot provoca multe neplăceri. Mai ales acum, când oamenii se îndreaptă din ce în ce mai mult către diete sănătoase și consumă foarte multe fructe și legume.
19 Decembrie 2016, 16:14
Dacă nu sunt manevrate corespunzător, paraziții din alimente vor ajunge direct în organismul nostru.
Listeria, parazitul din fructe, legume, lapte si mezeluri
Bacteria Listeria contamineaza produsele proaspete, fructele si legumele si se manifesta prin febra, dureri musculare, crampe sau diaree. Infectia se poate instala dupa doua zile, uneori chiar si dupa doua luni de la infestare. Pentru a se preveni infestarea cu bacteria listeria produsele proaspete trebuie spalate temeinic si lasate sa se zvinte.
Apoi se depoziteaza la frigideri la temperaturi mai mici de 4 grade. Curatati temeinic orice obiect sau suprafata care a intrat in contact cu fructele si legumele proaspete. De asemenea, bacteria listeria poate fi gasita in laptele proaspat, uneori si in iaurt sau branza Brie sau feta.
Din lapte, listeria disparte numai prin pasteurizare. Si mezelurile sunt expuse riscului de a fi infestate cu bacteria listeria. Odata ajunsa in fabricile de mezeluri, bacteria poate supravietui ani intregi. Chiar daca prin fierbere listeria este distrusa, daca o bucata a fost pusa pe o farfurie infestata, atunci s-a infestat si respectiva bucata.
Cel mai mare risc de a se imbolnavi de listerioza il au batranii, femeile insarcinate si persoanele cu imunitate scazuta.
Salmonela, parazitul din oua, pui, fructe si legume, alimentele procesate
Bacteria salmonela afecteaza puii si ouale acestora. Chiar daca ouale sunt proaspete, ele tot pot fi purtatoare de salmonela pentru ca bacteria intra in ou inainte de a se forma coaja. Infectia cu salmonela se manifesta prin crampe stomacale, febra, diaree, la 12 pana la 72 de ore de la infestare.
Boala dureaza in medie 7 zile. Ce aveti de facut pentru a nu avea probleme? Fierbeti ouale tari, gatiti puiul la temperaturi ridicate, peste 74 de grade celsius, separat de alte alimente, spalati-va temeinic pe maini, curatati vasele, ustensilele si orice alt obiect utilizat la gatit.