SFATULPARINTILOR.RO - Stresul, o boală contagioasă! Efecte asupra corpului și comportament
În general, folosim cuvântul stres atunci când simțim că totul pare să fi devenit prea mult - suntem supraîncărcați și ne întrebăm dacă putem într-adevăr să facem față presiunilor la care suntem expuși.
30 Mai 2017, 05:27
Orice lucru care reprezintă o provocare sau o amenințare pentru bunăstarea noastră este un stres. Unele stresuri te fac să mergi mai departe și sunt bune pentru tine - fără nici un stres, mulți spun că viețile noastre ar fi plictisitoare! Cu toate acestea, atunci când stresul subminează atât sănătatea noastră mentală cât și fizică, nu este bine.
Există numeroase tulburări emoționale și fizice care au fost legate de stres, inclusiv depresie, anxietate, infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer, precum și boli autoimune cum ar fi artrita reumatoidă și scleroza multiplă.
În plus, stresul poate avea efecte directe asupra pielii (erupții cutanate, urticarie, dermatită atopică), asupra sistemului gastrointestinal (ulcer, sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativă) și pot contribui la insomnie și tulburări neurologice degenerative precum boala Parkinson.
Este greu să te gândești la o boală în care stresul nu joacă un rol agravant sau o parte a corpului care nu este afectată. (PM)
Stresul, o boală contagioasă! Efecte asupra corpului și comportament
Cand esti stresat te gandesti ca totul se rezuma la tine, ca problemele sunt ale tale si numai ale tale? Acest lucru ar putea fi adevarat, insa iata inca ceva: stresul nu lucreaza de unul singur. Este extrem de contagios si in cele din urma va afecta si viata celor din jurul tau. Pana la urma, emotiile negative se hranesc fiecare cu emotiile negative ale celorlalti.
Iata, potrivit lui Tony Robbins, impactul stresului in viata ta.
Inlatura filtrul verbal
Ai observat ca stresul ne face sa deschidem gura in cele mai nepotrivite momente si cand toti ochii sunt pe noi? Ai spus vreodata ceva ce ai regretat imediat ce ti-au iesit cuvintele? Stresul ne impinge sa spunem cuvintele nepotrivite, la momentul nepotrivit ceea ce inseamna ca alte persoane sunt ranite.
Faci greseli
Oamenii stresati fac, adesea, mai multe greseli. Cand esti stresat creierul intra pe modul „lupta sau fugi”, iar deciziile sunt luate in graba intrucat partea rationala a creierului nu functioneaza. Greselile facute sub imperiul stresului variaza de la cele facute la birou, la cele facute pe strada, in viata personala sau in relatii. Indiferent de caz, greselile ii vor afecta si pe cei din jurul tau.