YVE.RO - Alimente și condimente bune pentru sănătatea creierului
Una dintre cele mai importante strategii în prevenirea Alzheimerului include o nutriție sănătoasă a creierului. O dietă bogată în antioxidanți din fructe și legume, în grăsimi omega 3 din pește, nuci și în cereale integrale îți întărește celulele creierului și îți protejează corpul de diabet. S-a arătat că diabetul dublează riscul de apariție a Alzheimerului.
20 Octombrie 2016, 08:17
O nutritie sanatoasa a creierului nu inseamna numai sa urmam o dieta care sa ne ajute sa slabim. Inseamna sa schimbam modul in care vedem mancarea. Nu trebuie sa ne axam pe scaderea in greutate, ci trebuie sa mancam acele alimente care ne protejeaza corpurile si creierele.
Asta inseamna ca trebuie sa primesti nutrientii si vitaminele potrivite pentru organele si celulele din corp. Studiile au aratat ca anumite alimente ajuta la o buna sanatate a creierului in timp ce alte alimente trebuie evitate.
Un studiu realizat la Universitatea Columbia pe mai mult de 2000 de persoane de 65 ani si mai in varsta a aratat ca exista un risc mai mic de aparitie a Alzheimerului la persoanele care consuma cantitati mai mari de nuci, peste, rosii, carne de pasare, legume, fructe si cantitati mai mici de produse lactate cu multe grasimi, carne rosie si unt. Multe studii au aratat ca mesele nutritive previn probleme comune de sanatate care influenteaza functionarea creierului si riscul de aparitie a Alzheimerului.
In plus, multi oameni chiar slabesc urmand aceasta dieta.
Un studiu recent a aratat ca supraponderabilitatea dubleaza riscul de aparitie a Alzheimerului, in timp ce obezitatea mareste de patru ori acest risc.
Si condimentele si ierburile iti pot proteja celulele creierului. Nu dau doar culoare si aroma preparatelor, ci si beneficii pentru sanatate datorita antioxiantilor. De exemplu, usturoiul scade nivelul colesterolului si a presiunii. Ghimbirul poate calma durerea in cazul pacientilor cu artrita. Mai multe ierburi si condimente au proprietati anticancerigene.
Datorita proprietatilor antioxidante, ierburile si condimentele pot proteja celulele creierului de procesul de imbatranire. Astfel de condimente sunt: oregano, vanilia, scortisoara, patrunjelul, busuiocul si piperul.
Cercetatorii au studiat recent piperina, antioxidantul principal din piperul negru. In numai doua saptamani, piperina a imbunatatit memoria la cobaii care aveau gena Alzheimer si a incetinit neurodegradarea centrilor din creier responsabili cu memoria.