YVE.RO - Aveți probleme cu un abces dentar? Află care sunt simptomele și cum poți trata eficient infecția
Un abces dentar reprezintă o acumulare de puroi care se formează în interiorul dinților sau gingiilor. Abscesul provine de obicei dintr-o infecție bacteriană, adesea una care s-a acumulat în pulpa dintelui.
04 Iulie 2017, 12:44
Bacteriile există în plăci, un produs secundar al mâncării, al salivei și al bacteriilor din gură, care se lipesc de dinți și gingii și le dăunează.
Dacă placa nu este îndepărtată prin perierea normală și corectă a dinților și atașarea atei dentare, bacteria se poate răspândi în țesutul moale din interiorul dintelui sau gingiilor, eventual rezultând un abces.
Dacă aveți febră, umflături pe față, dacă aveți probleme cu respirația sau înghițirea, mergeți de urgență la un medic stomatolog.
Aceste simptome pot indica faptul că infecția s-a răspândit mai adânc în maxilar și țesutul înconjurător sau chiar în alte zone ale corpului.
Un abces de dinte nu va dispărea fără tratament. Dacă abcesul se parge, durerea poate scădea în mod semnificativ - dar totuși aveți nevoie de tratament dentar.
Dacă abcesul nu este tratat, infecția se poate răspândi în maxilar și în alte zone ale capului și gâtului.
S-ar putea chiar să dezvoltați sepsis - o infecție care pune viața în pericol și care se răspândește în întregul corp.
Dacă aveți un sistem imunitar slăbit și lăsați un abces de dinți netratat, riscul de răspândire a infecției crește și mai mult. (PM)
Aveți probleme cu un abces dentar? Află care sunt simptomele și cum poți trata eficient infecția
Abcesul dentar este semnul clar ca in interiorul tesutului sau exista o punga cu puroi. De asemenea, prezenta puroiul arata faptul ca organismul lupta cu infectia bacteriana.
In vederea diminuarii durerii si a efectului negativ pe care il are abcesul asupra esteticii faciale, se recomanda compresele reci, niciodata cele calde, fiindca vor inmulti infectia, nu o vor reduce, plus administrarea de analgezice.
Cauzele aparitiei abcesului dentar
Simpla lovire a unui dinte, prezenta unei carii ce nu beneficiaza de tratament, respectiv afectiunea gingiei reprezinta cauze care duc la aparitia abcesului dentar.
Procesul care se produce inainte de a aparea abcesul dentar este unul simplu. Spre exemplu, caria netratata duce la infectarea pulpei dentare. Bacteria provocatoare de infectie se poate raspandi la tesuturile din jurul dintelui, ducand la formarea unui abces.
Simptomele abcesului dentar
Semnele si simptomele specifice aparitiei abcesului dentar sunt reprezentate de urmatoarele aspecte:
• durere pulsatila in timpul mestecarii;
• gingii care se inrosesc alarmant;
• gust neplacut;
• cresterea temperaturii corpului;
• umflarea gingiei la baza dintelui;
• sangerare sau curgere de puroi.
Indata ce se remarca aparitia unui abces dentar, se recomanda sa se consulte medicul stomatolog, intrucat infectia se poate raspandi si poate fi vorba despre afectarea nervului, iar acesta trebuie sa analizeze situatia.
Investigatii in cazul abcesului dentar
In vederea investigarii, medicul stomatolog va analiza dintele si gingia cu atentie, va testa cum reactioneaza acestea la cald si la rece si va adresa mai multe intrebari pacientului legate de modul de evolutie si de simptomele abcesului dentar.