YVE.RO - Câtă sare trebuie să consumăm zilnic
În privinţa consumului zilnic de sare, specialiştii recomandă în medie un consum care să nu depăşească 5-6 g NaCl, adică aproximativ o jumătate de linguriţă.
05 Ianuarie 2017, 07:58
„Acum am vrut să dovedesc tatei că, fără miere şi fără zahăr, poate omul să trăiască, dar fără sare nu, de-aia i-am gătit bucatele fără sare.’’ Petre Ispirescu – Sarea-n bucate
Întocmai cum a intuit fata cea mică a împăratului, e lesne de înteles că sarea-n bucate reprezintă un ingredient cheie în preparatele culinare care se respectă. Totuşi, afirmaţia aduce după sine o întrebare mai mult decât justificată. Câtă sare trebuie să consumăm zilnic?
Două tipuri de sare sunt mai populare în ceea ce priveşte consumul alimentar. Sarea de bucătărie, sau sarea gemă, cum este denumită clorura de sodiu, şi mai nou, la modă, sarea roz de Himalaya.
La o primă impresie, pare rezonabil, însă nu este de neglijat faptul că majoritatea alimentelor conţin sare, astfel că o cuantificare exactă a consumului devine o reală provocare.
Spre exemplu, alimente banale ca mult apreciatele cereale de la micul dejun, pot aduce un aport de chiar şi 250 mg la suta de grame. Mezelurile au un conţinut ridicat de sare; pe lângă grăsimi, calorii, nitriţi şi E-uri, doar două felii pot conţine chiar şi 362 de mg de sare.
Cred că nici nu mai merită menţionate aici snacksurile, chipsurile, supele instant, alunele prăjite sau restul fructelor oleaginoase prăjite, teribil de gustoase de altfel.
În primul rând, consumul excesiv de sare este contraindicat persoanelor care suferă de hipertensiune, întrucât sarea favorizează apariţia edemelor la aceşti pacienţi.
De obicei, alături de tratamentul medicamentos antihipertensiv se indică şi un regim hiposodat, tocmai din această cauză. În al doilea rând, sarea de masă are un important adaos de iod. În zonele cu deficit de iod, acest aspect este benefic pentru sănătate, însă persoanele cu afecţiuni ale tiroidei trebuie să aibă în vedere acest aspect.