YVE.RO - Ce cauzează cancerul? Estimări ale riscurilor cancerului care pot fi evitate
Cancerul este un grup complex de boli cu multe cauze posibile. Majoritatea cancerelor nu sunt în mod clar legate de genele pe care le moștenim de la părinții noștri.
20 Iunie 2017, 08:24
Modificările genetice care încep într-o singură celulă pe parcursul vieții unei persoane provoacă cele mai multe tipuri de cancer.
Corpul este format din trilioane de celule vii. Aceste celule cresc și mor într-un mod ordonat. Acest proces este strict reglementat și este controlat de aparatul ADN din celulă.
La un copil celulele normale se divizează rapid pentru a permite o creștere. După ce persoana devine adultă, cele mai multe celule se împart doar pentru a înlocui celulele uzate sau moarte sau pentru a repara leziunile.
Atunci când celulele corpului dintr-un anumit loc încep să scape de sub control, ele pot deveni canceroase.
Există peste 100 de tipuri diferite de cancer și fiecare este clasificat după tipul de celulă afectat inițial.
Cancerul afectează organismul atunci când celulele alterate se divizează necontrolat pentru a forma bucăți sau mase de țesut numite tumori.
Tumorile pot crește și interfera cu sistemele digestive, nervoase și circulatorii și pot elibera hormoni care modifică funcția organismului.
Tumorile care rămân într-un singur loc și care demonstrează o creștere limitată sunt, în general, considerate benigne.
Se formează mai multe tumori periculoase sau maligne atunci când apar două lucruri:
- o celulă canceroasă reuseste să se miste în întreg corpul folosind sângele sau sistemele limfatice, distrugând tesuturile sănătoase într-un proces numit invazie;
Acea celulă reușește să se împartă și să crească, făcând noi vase de sânge să se hrănească într-un proces numit angiogeneză.
- când o tumoare se răspândește cu succes în alte părți ale corpului și crește, invadează și distruge alte țesuturi sănătoase, se spune că a metastazat.
Acest proces în sine se numește metastază, iar rezultatul este o condiție gravă care este foarte dificil de tratat. (PM)
Ce cauzează cancerul? Estimări ale riscurilor cancerului care pot fi evitate
Stilul de viata este un factor esential in sansele dezvoltarii cancerului, la fel ca si fumatul, consumul in exces de bauturi alcoolice si expunerea excesiva la soare. Iata cauzele cel mai des intalnite care pot declansa cancerul.
Alcoolul – Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca alcoolul este una dintre cauzele cancerului, chiar si daca este consumat in cantitati reduse. Alcoolul este asociat cu circa 30% din totalul deceselor cauzate de cancer, iar cele care sunt intalnite cel mai des sunt cazurile cu cancer la san, hepatic, colorectal si esofagian.
Carnea si pestele la gratar – Acestea cresc riscul aparitiei cancerului colorectal si de prostata. Este cunoscut faptul ca aceste carnuri (porc, vita, peste, pui) gatite la temperaturi mari (gratar sau tigaie) pot forma substante chimice periculoase, in momentul in care intra in contact cu o flacara deschisa.