YVE.RO. Dieta ketogenică, deosebit de utilă în tratarea bolnavului de epilepsie sau Parkinson
Dieta ketogenică a fost creată în 1924 de către dr. Russell Wilder în SUA. Este deosebit de eficientă în tratarea epilepsiei. Cura este bogata in grasimi, suplimente adecvate de proteine si are un continut scazut de carbohidrati. Aceasta combinatie schimba modalitatea in care energia este folosita in corp. Grasimea este convertita in acizi grasi in ficat si imbunatateste rezistenta insulinei.
25 Ianuarie 2017, 07:51
Are un nivel ridicat al substantelor cetonice in sange, ceea ce duce la o diminuare in cazul aparitiei crizelor provocate de anumite afectiuni. Pentru informatii amanuntite, va invitam sa cititi acest articol.
Ce este dieta ketogenica?
Contrar credintelor populare, dieta ketogenica NU este bogata in proteine, ci in grasimi. Contine si proteine, dar intr-o cantitate moderata, iar carbohidratii asimilati sunt intr-un numar mic. O masa obisnuita include o portie mica de proteine, o sursa de grasimi naturale (de exemplu unt, ulei de masline, ulei de cocos) si niste legume verzi cu frunze.
Cand se reduce cantitatea de hirbohidrati si se creste numarul grasimilor si al proteinelor din dieta, apar schimbari in organism, care incepe sa arda grasimile. In loc de a folosi zaharul din carbohidrati precum „combustibil”, corpul consuma grasimile arse pentru energie, iar acest proces imbunatateste sanatatea si bunastarea.
O dieta ketogenica bogata in proteine poate alina multe probleme serioase de sanatate. Medicii cercetatori si fizicienii folosesc regimurile ketonice cu un consum redus de carbohidrati in tratarea urmatoarelor afectiuni:
– Aducerea cancerului in faza de remisiune cu ajutorul unor metode noi si eficiente; dieta pentru pacientii cu cancer este oarecum diferita fata de tratamentul altor boli.
– Imbunatateste tratamentul epilepsiei prin diminuarea (si in unele cazuri chiar eliminarea) crizelor.
– Ajuta pacientii cu Alzheimer sa isi recapete memoria si functia de gandire.