YVE.RO - Galactozemia: Simptome și tratament
Galactozemia reprezintă o boală care se caracterizează prin imposibilitatea organismului de a se folosi de galactoza prezentă în zahăr, fapt care va duce la acumularea galactozei ce este capabilă să afecteze ochii, creierul, rinichii sau ficatul.
24 Noiembrie 2016, 15:24
In cele mai multe dintre cazuri, la bebelusi se va face un screening al galactozemiei, iar daca aceasta este prezenta si nu se detecteaza, aceasta afectiune poate fi mortala. Daca se identifica, atunci se trateaza printr-o simpla evitare in planul alimentar al galactozei.
Galactozemia se mosteneste si exista doua forme diferite ale bolii. Galactoza vine in mare parte din zaharul, lactoza care se gaseste in alcatuirea laptelui. Aceasta lactoza este alcatuita din glucoza si galactoza.
Daca un copil care sufera de galactozemie si consuma lapte, atunci nivelul galactozei va creste si va aduce prejudicii ficatului, rinichilor, ochilor sau creierului. Persoanele afectate nu pot tolera nicio forma a laptelui sau oricare alte produse alimentare ce au in compozitie aceasta substanta.
O expunere la lactate poate duce la deteriorarea ficatului, insuficienta renala, aparitia cataractei sau chiar retard mintal.
Simptome
– convulsii
– iritabilitate
– letargie
– refuzul copiilor de a consuma lapte
– o usoara crestere in greutate
– icter