YVE.RO - Intoxicațiile alimentare: Cauze, simptome şi tratament
Puteți face toxiinfecție alimentară după ce ați consumat alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau agenți chimici. Toxiinfecţia alimentară produce disconfort şi vă poate determina organismul să se deshidrateze. Cazurile uşoare durează numai cel mult o zi, pe când altele, cum ar fi botulismul sau anumite tipuri de toxiinfecție chimică, sunt grave şi pot pune în pericol viata, în cazul în care nu solicitați tratament medical de urgentă.
11 Noiembrie 2016, 08:25
Simptome
În general, toxiinfecția alimentară produce o combinație de stări de greață, vomă, diaree cu sau fără sânge şi, câteodată, şi alte simptome:
• crampe abdominale, diaree, stări de vomă ce apar după un interval cuprins între o oră şi patru zile după ce ați consumat alimente alterate şi durează până la patru zile – aceste simptome indică o posibilă infecție alimentară bacteriană;
• vomă, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, febră şi frisoane după 12-48 de ore de la consumarea unor alimente contaminate – de obicei, indică o toxiinfecție alimentară virală;
• vomă, diaree, transpirație, amețeală, lăcrimare, salivare abundentă, confuzie mintală şi dureri gastrice, începând de la 30 de minute după ce ați consumat alimente contaminate – sunt simptomele toxiinfecției alimentare chimice;
• pierdere parțială a capacității de a vorbi sau a vederii, paralizie musculară de la gât în jos şi vomă – pot indica botulismul, un tip foarte rar, dar extrem de grav, de toxiinfecție alimentară bacteriană.