YVE.RO - Mănâncă sănătos, fără aditivi alimentari
Dacă e să te iei după informațiile tot mai alarmante care circulă în mass media, nimic din ceea ce mănânci nu-ți mai oferă siguranța că vei trăi sănătoasă până la adânci bătrâneți.
29 Iulie 2015, 07:51
Adoptarea câtorva principii fara aditivi alimentari pentru o alimentație prudentă te va apăra de pericolele toxicității unor alimente, dar și de nevroza E-urilor, care poate deveni la fel de toxică.
E-uri otrăvitoare – mituri și adevăruri
Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanțe naturale sau chimice care modifică proprietăţile şi durata de valabilitate a alimentelor. Mancati fara aditivi alimentari.
Unii aditivi alimentari au o faimă foarte proastă, dobândită în urma unor studii îndelungate. Alţii, însă, sunt inofensivi, cum sunt antioxidanţii E 300 şi E 330, respectiv acidul ascorbic (vitamina C) şi acidul citric (sarea de lămâie). E 101, riboflavina, este nimic altceva decât vitamina B2, care colorează alimentele în roşu-portocaliu.
E 306-309 (antioxidanţi) reprezintă, în diferite configuraţii, Vitamina E.
Întâlnim frecvent guma de guar si guma de xantan (E 412, E 415). Guma de guar este obţinută dintr-o plantă înrudită cu fasolea şi, deloc surprinzător, poate da balonare şi flatulenţă. Xantanul este o polizaharidă şi nu este mai agresiv decăt zahărul.
Ajută la creşterea consistenţei unor lactate, dar nu fac nici un rău organismului.
Pectina, E 440, nu lipseşte din gemuri și dulceţuri. Este o gelatină naturală, prezentă în coaja merelor și în cotoarele de pere şi gutui.
Lecitina, E 322, este un antioxidant. În afară de atenţionarea pentru cei alergici la derivaţii de soia sau gălbenuş de ou — despre lecitină, numai de bine!