YVE.RO - Pneumonia: Cauze, simptome și prevenire
Pneumonia este o infecție care se poate localiza la unul sau la ambii plămâni. Afecțiunea este cauzată de virusuri, fungi sau bacterii. În funcție de cauza care a declanșat pneumonia, medicul poate recomanda tratamentul cel mai potrivit. În general, boala este provocată (cel mai des la copiii cu vârstă mai mică de 5 ani) de virusuri respiratorii.
21 Octombrie 2016, 07:06
Factori de risc
In mod obisnuit, germenii din aerul pe care il respiram sunt filtrati de organism. Mecanismul acesta previne ca plamanii sa se infecteze. Uneori insa germenii gasesc modalitati de a patrunde in plamani, situatie in care pot provoca infectii. Aceasta este foarte probabila atunci cand:
• sistemul imunitar este slabit;
• germenii sunt foarte puternici;
• corpul nu este eficient in filtrarea germenilor din aerul respirat.
Atunci cand germenii generatori ai penumoniei ajung la plamani, saculetii cu aer sau alveolele se pot inflama si se vor umple cu lichid sau puroi. Acest lucru determina aparitia manifestarilor pneumoniei, respectiv febra, tuse, frisoane si probleme de respiratie.
Cand suferiti de pneumonie, sangele dumneavoastra nu este suficient de bine oxigenat. Existand prea putin oxigen in sange, celulele nu functioneaza corespunzator, iar aceasta este principala cauza pentru care infectia se raspandeste in corp.
Penumonia poate provoca efecte grave, inclusiv moartea unei persoane.
Cum afecteză pnoumonia:
Pneumonia influenteaza plamanii in doua moduri. In cazul pneumoniei lobare sunt afectate doar portiuni dintr-un plaman, in timp ce in cazul bronhopneumoniei sunt afectati ambii plamani pe mai multe portiuni.
Insa, efectele pneumoniei, in functie de varsta si de starea de sanatate, pot diferi de la un pacient la altul.
Cele mai expuse riscului dezvoltarii complicatiilor grave sunt persoanele in varsta care, in unele cazuri, nu supravietuiesc bolii. Sansele de recuperare completa sunt mult mai mari la persoanele tinere diagnosticate cu pneumonie, chiar atunci cand simptomele sunt mai severe.
Ca efecte ale pneumoniei asupra plamanilor apar supraproductia de mucus si alte fluide, fapt care genereaza dificultati de respiratie si ingreunarea schimbului de gaze la nivelul plamanilor. Astfel, furnizarea oxigenului catre organism se va face cu dificultate.