YVE.RO - Tratamente naturiste împotriva guturaiului
O serie de plante medicinale autohtone deţin calităţi terapeutice incontestabile, dovedindu-se de mare ajutor şi în combaterea manifestărilor care caracterizează infecţiile respiratorii uşoare.
02 Septembrie 2016, 08:24
Administrate sub formă de ceaiuri, busuiocul, pătlagina, măghiranul, nalba, socul, iarba mare alungă cât ai clipi febra, tusea, congestiile nazale sau durerile de gât.
INFUZIA DE MĂGHIRAN REDUCE FEBRA
Măghiranul conţine substanţe active care favorizează transpiraţia, ajutând astfel la reducerea febrei, simptom comun al guturaiurilor, dar şi la eliminarea agenţilor patogeni prin intermediul pielii.
De asemenea, contribuie la descongestionarea sinusurilor şi a nărilor, îmbunătăţind respiraţia. Remarcat încă din cele mai vechi timpuri pentru calităţile remarcabile, măghiranul este un excelent condiment şi medicament natural.
Proprietăţile terapeutice se datorează în cea mai mare măsură uleiului volatil pe care îl conţine în proporţie de până la 1,60%, dar şi substanţelor minerale, acizilor organici, flavonoidelor şi pectinelor.
Puneţi zece linguriţe de pulbere vegetală într-un litru de apă clocotită. Acoperiţi pentru 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi întreaga cantitate peste zi, în mai multe reprize.
DECOCTUL DE PĂTLAGINĂ COMBATE TUSEA
Pătlagina este excelentă în combaterea tusei grase, productive, ajutând la eliminarea expectoraţiilor şi la rărirea acceselor.
Pătlagina este o plantă perenă, puţin pretenţioasă, care creşte în toate regiunile ţării noastre, dar cu precădere în cele cu umiditate ridicată în sol.
În scop terapeutic se folosesc frunzele, foarte bogate în vitamina K, mucilagii şi tanin. Acestor substanţe îi datorează planta calităţile expectorante, hemostatice şi uşor astringente.
Ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice, uşurând eliminarea lor, calmând tusea, fiind de folos chiar contra astmului.