YVE.RO - Tu știi ce mănânci? Lista cu cele mai dăunătoare E-uri
Mai mult de 3000 de aditivi alimentari-conservanți, arome, coloranți și alte ingrediente-sunt adăugate în produsele alimentare, iar acesta este unul dintre motivele cheie pentru care am recomanda evitarea celor mai multe dintre alimentele prelucrate.
21 Martie 2017, 13:29
În aceste zile, mâncarea de pe mesele noastre nu are termen de comparație cu ceea ce au mâncat bunicii noștri. Alimentele noastre se transformat încet, dar sigur, în ceva cu totul diferit și mult mai puțin sănătos.
Te-ai întrebat vreodată cum reușește pâinea să rămână "proaspătă" pe rafturile magazinelor attt de mult timp? Cum cereale viu colorate obțin acele nuanțe vibrante? Sunt îndulcitori artificiali într-adevăr un înlocuitor sănătos pentru zahăr? (PM)
Citind etichetele, descoperim o listă interminabilă de E-uri, fără să știm, de multe ori, care este semnificația acestor denumiri.
Atunci când mergem în supermarketuri și vrem să ne asigurăm de calitatea produselor cumpărate, este necesar să citim cu atenție etichetele, acestea conținând detalii despre procesul de fabricare și ingredientele folosite.
Faimoasele E-uri sunt în realitate aditivi alimentari adăugați într-un produs pentru rolul lor de îndulcitori, coloranți, emulgatori sau conservanți. În mod natural, acești aditivi nu sunt consumați ca alimente în sine, neavând nicio valoare nutritivă. Însă, adăugându-se unui produs în timpul procesului de fabricare, preparare, prelucrare sau ambalare, acestea devin parte integrată a acelui produs.
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană s-a ales denumirea generală „E” pentru acești aditivi, numărul ce însoțește acest E fiind cel care indică tipul de aditiv adăugat.
Deși în mod general E-urile au căpătat o reputație negativă, este important de menționat faptul că acestea se împart totuși în două categorii: E-uri rele, care sunt dăunătoare organismului, și E-uri bune, care nu prezintă niciun pericol în cazul ingerării constante a acestora.
Așadar, următoarea listă cu E-uri periculoase ar trebui să fie un criteriu important pe baza căruia să facem selecția produselor ce rămân în coșul de cumpărături sau pe care le punem înapoi pe raft.