-

Alivanca strămoșească (rețetă pentru Moșii de Rusalii)

Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdicţii şi foarte multe pericole. În Sâmbăta Morţilor, ce precede Duminica Rusaliilor, sunt Moșii de Rusalii.

Gospodinele se îngrijesc să dea de pomană pentru sufletele răposaţilor. 

Deosebit de importante sunt vasele noi de lut, frumos decorate, în care vor adăsta bucatele. Cel mai adesea se făceau colaci, plăcinte, alivenci, mâncăruri din carne de miel sau diferite fierturi.

Alături se aşezau căni de lut cu lapte, apă rece de fântână sau vin, fiecare după cât de avut era. Existând credinţa că la Moşii de Rusalii răposaţii se trezesc şi pleacă către Valea cu Dor, erau interzise numeroase activităţi.

Nu se arunca afară gunoiul şi nu se mătura pentru a nu deranja sufletele celor "care stau după uşă până a doua zi, când, după terminarea liturghiei, îşi iau zborul către cer". De asemenea, pentru a fi feriţi de pierderi şi de alte necazuri era bine ca prima plăcintă ce era scoasă din cuptor să fie frântă în trei şi dată de pomană la cei săraci.

Alivanca strămoșească, pentru Sâmbăta Rusaliilor se făcea odinioară în satele nemțene din: 500 g malai, un litru de lapte dulce, un litru de lapte prins (lapte batut), 150 g unt, 20 frunze de varza alba, smantana dulce, branza, jumari.

Mai intai se opareste malaiul cu lapte dulce. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga laptele batut si se amesteca pana devine o pasta omogena. Se toarna deasupra 100 g unt topit si se amesteca din nou. Se ung cu unt jumatate dintre frunzele de varza, se asaza pe fiecare frunza compozitie de alivanca, apoi se acopera cu restul de frunze de varza. Se ia fiecare alivanca in mana si se preseaza, apoi se asaza in tavi de ceramica si se pun in cuptorul bine incalzit. Inainte de a se aduce la masa, fiecare alivanca se despacheteaza si se serveste cu smantana dulce, cu branza si smantana sau cu jumari.