-

Paprică de cartofi, după rețeta bunicii

Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi.

Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se sărează cu câteva minute înainte de a fi gata.

Sarea adăugată la început îi va întări și nu vor rămâne făinoși. Dimpotrivă, când vrei să faci o supă sau o mâncare de cartofi, sarea se pune dintru început. Cât despre cartofii prăjiți, ei se sărează abia după ce sunt gata.

Nu întâmplător am amintit acum despre câtă sare pui în cartofi. Rețeta pe care vreai să v-o ofer este aceasta: papricașul de cartofi. Cu untură, în zilele de dulce, și cu untdelemn, în cele de post.

La 5-6 cartofi potrivit de mari, pui o lingură de untură sau două de untdelemn. Și pe asta tot de la bunica o știu: grăsimea vegetală trebuie folosită în cantitate dublă față de grăsimea animală. Mai adaugi o linguriță de boia dulce (sau/și un ardei gras ori un gogoșar), o ceapă potrivit de mare, tăiată mărunțel, și-o lingură de pătrunjel verde tocat.

Într-o cratiță de fontă (cu pereții groși) pui untura la încins, înăbuși ceapa în ea, cât să devină galbenă aurie, adaugi boiaua, învârți repede cu lingura de lemn, să-și ia culoarea, după care pui cartofii curățați de coajă și tăiați în cuburi. Sare - după gust; dintru început, cum vă învățai. Vin la rând ardeiul sau gogoșarul - tăiat în felii, căci rolul lui e să dea un plus de gust. Se umple cratița cu atâta apă cât să acopere cartofii... și încă un deget pe deasupra. Se fierb cartofii la foc mic, cu vasul acoperit... musai! Iar atunci când apa scade și cartofii sunt bine fierți, se presară pătrunjel verde tocat și se aduce papricașul la masă fie fără niciun alt adaos, doar cu o salată sau niscaiva murături, fie cu bucăți de slănină friptă, cu cârnați ori cu coaste afumate sau cu alte cărnuri fripte după cum vă sunt pe plac.

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept