Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de găină cu zdrențe (rețeta bunicii)

Zamă de găină? Mmmm! Gustoasele ciorbe și supe ale bunicilor! Cu cât ne-ndepărtăm ai mult de copilărie, cu-atât parcă ne dorim mai mult să le regăsim gustul, în lingura pe care o ducem la gură.

22 Noiembrie 2022, 16:38

Uite, bunăoară, zeama asta de găină cu zdrențe... galbenă-gălbioară, toată numai steluțe de grăsime bună, de pasăre de curte, parfumată cu pătrunjel proaspăt și deasă-deasă, cât să stea lingura... în picioare, cum zicea bunică-mea. Nu știu cum e cu rețetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am că am reușit s-o notez în caietul meu de nevastă tânără. Ei, și de acolo... v-o dăruiesc și domniilor voastre.

Condiția dintru început e să ai la-ndemână, în frigider, o găină de țară, adevărată! Ehei, ce noroc pe aceia care o au chiar în curte... dar să nu vă așteptați să vă-nvăț acum și cum se taie și se jumulește!

Zamă de găină cu zdrențe - rețeta

Găina, curățată cum se cuvine și porționată după tipic, se pune la fiert. În apă rece cu sare. Se spumuiește, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adaugi în zeamă și rădăcinoasele: morc, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tai, ci le lași întregi, căci le vei folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai pui în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ai înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, se strecoară supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.

Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: Mai întâi se face o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate - se pune într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Se lasă să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Se strecoară zdrențele, se trec o dată, scurt, prin jet de apă rece și se pun în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Se aromează cu pătrunjel tocat mărunt.

Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.

Rețeta asta e cum nu se poate mai nimerită atunci când vrei să gătești două feluri de mâncare dintr-o singură... pălitură, vorba moldovenilor!

Un text de SIMONA LAZĂR

Sursa foto: Pixabay

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă