Ascultă Radio Antena Satelor Live

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)

Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" să fi fost vreo criză la macaroane. Rudimentare şi grosolane, erau totuşi gustoase atâta vreme cât mesenilor le erau străine spaghetele, penele sau rigatoni de astăzi.

11 Mai 2017, 04:08

În perioada comunistă, pe lângă cartofi şi varză, macaroanele erau ingredientele de bază ale meselor de zi cu zi. Să nu mă bănuiți de nostalgii... dar rețetele astea fac parte din istoria noastră culinară. Așa că se cuvine să recapitulăm, din când în când.

De regulă, macaroanele le mâncam sub formă de budincă. Brânză de casă, lapte şi ouă de ţară de la bunici şi unt cumpărat de la o "cunoştinţă", care-l aducea la calup, învelit în plastic. Era gras, de o culoare galbenă, care mi se părea nefirească (constrastând puternic cu albul margarinei cu care ungeam sandvişurile pentru școală) şi foarte tare.

Macaroane - câteva idei de rețete

Ei bine, pentru un pachet mai zdravăn de macaroane (cam 700 de grame) erau necesare cam un sfert de kilogram de parizer (sau alt mezel, după posibilităţi), o jumătate de litru de sos tomat, 250 g unt (care putea fi înlocuit cu margarina, în caz de necesitate culinară). Mai întâi, se călea în o parte din cantitatea de unt parizerul tocat, turnându-se şi sucul de roşii.

Unele gospodine mai adăugau şi o ceapă-două, pentru gust, şi poate puţin usturoi. Într-o tavă unsă bine cu restul de unt se puneau macaroanele fierte, compoziţia de parizer cu sos şi se lăsau în cuptor, având grijă să se înţepenească bine uşa cuptorului, folosind ustensile improvizate (ca un făcut, nu cred că am văzut în acea vreme vreun cuptor care să nu fie "dotat" cu un dop de plută, ca să nu răsufle şi să se lase copturile). În unele cărţi de bucate însă gospodinele erau îndemnate să pregătească pentru familie macaroane milaneze.

Dacă oricum nu vor putea să viziteze oraşul italian, măcar să-l guste bucată cu bucată. Apropo – umbla o vorbă-n epoca aceea: cărțile de bucate erau cele mai grozave cărți de ficțiune ale vremii! Însă rețeta care urmează nu are nimic ficțional în ea. Doar numele, căci cei din Milano n-ar fi gătit niciodată macaroanele așa...

Macaroane milaneze (rețeta)

500 g ciuperci proaspete sau conservate, 200 g şuncă (cea mai bună era cea de Praga, dar mergea şi cea presată, la conservă), 200 g caşcaval, 200 g unt, o jumătate de litru de sos tomat şi, fireşte, macaroanele, tot vreo 700 de grame. Cantităţile erau suficiente pentru a pregăti zece porţii, luându-i astfel în calcul şi pe vecinii pofticioşi care adulmecau pe la uşi. Ciupercile tăiate lamele erau înăbuşite în unt, adăugându-se apoi şunca tocată, sosul tomat şi condimentele. Se rădea deasupra caşcaval ras şi se mâncau repede-repede.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă