Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâine bucovineană cu cartofi (rețetă veche)

Pâine bucovineana cu cartofi. Rețetă pentru masa de duminică! O primăvară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase.

07 Mai 2017, 06:14

O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița și de acolo drum deschis prin ploaia văratică, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam să adăstam două zile. Să ne "hodinim" (cum e vorba locului), după lungul "circuit culinar" pe care îl dedicasem Bucovinei.

Acolo, în casă la tușa Maria - strasșnică găzdoaie, la aproape șapte decenii (cât avea pe atunci), rumenă în obraji cum îi focul și aprigă precum acesta când era vorba de gospodăria ei, dar moale și blândă cum e căldura lui în serile de iarna - , ei, bine, acolo am învățat a face pâine din cartofi, dulce și plină la gust și atât de potrivită cu felurile de mâncare ce ne erau puse dinainte la masă: borș gătit ca-n Bucovina, cu hribi și... mujdei de usturoi, sarmale cu urdă și smântână, o tocană ca-n obcini (din carne de vacă și de porc, ardei, usturoi și smântână și altele, după gustul oamenilor de acolo).

Pâine bucovineană cu cartofi - rețeta

Pâinea o pregătise, sub îndrumarea tușii, fiică-sa, Marișica (îi scriu numele astfel, ca să respect pronunția din zonă), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), două linguri cu zahăr, două kilograme de făină de grâu, 100 g drojdie de bere, un litru și jumătate de apă caldă și o lingură cu sare grunjoasă.

Mai intai a pus la fiert cartofii, in coaja, curatandu-i apoi cat inca erau fierbinti si zdrobindu-i cu temeinicie. A inmuiat drojdia cu putina apa calda si o lingura cu zahar. In covata de lemn, ce parea lustruita de patina timpului, a adunat impreuna faina, cartofii, drojdia, sarea si lingura cu zahar de-i ramasese, turnand si apa potrivit de calda, cam cat se simtea la mana ca e nevoie.

De framantat, a framantat un sfert de ceas, ori mai bine, dupa care a lasat aluatul la caldura, sa creasca. A maturat bine vatra cuptorului (infierbantat dinainte), a presarat-o cu faina si acolo a pus painile mari, rotunde, la copt, la foc potrivit. Nu inainte de a face cu mana deasupra lor semnul crucii. Dupa un ceas, painea era gata. Calda si parfumata precum ziua aceea de vara, de care-mi aduc aminte, facandu-mi-se dor de gustul ei dulceag (al painii, al verii...).

Veti fi crezand ca asta e singura mea amintire cu gust de... cartofi din Bucovina. Nu e chiar asa. La Vicovu de Sus, tochitura bucovineana se mananca tocmai bine cu... mamaliga cu cartofi. Dar reteta asta v-o dau alta data!

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă