-

Rețeta de pâine de casă a mamei (rețete românești pe gustul meu)

Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de pâine de casă. Toate amintirile din copilărie încep cu mâinile mamei frământând pâinea cea de toate zilele.

Binecuvântând-o... lăsând-o să crească - tihnit! - sub zăpada șervetului țesut în casă. Modelând-o după chipul și asemănarea rotundului pământ și lăsând-o să se rumenească și să-și împlinească aromele în căldura cuptorului... 

De aceea azi nu e rețetă mai nimerită decât cea a pâinii!

Rețeta de pâine de casă

Ai trebuință de: 500 g făină de grâu, 10 g drojdie, două lingurițe de sare, o linguriță de zahăr, 250 ml apă călduță; facultativ: 6 linguri untdelemn.

Cum se preocedează? Drojdia se lichefiază, cu zahărul și cu puțină apă călduță. Făina se cerne și se amestecă apoi cu drojdia și sarea. Se încorporează restul de apă și untdelemnul (dacă se dorește) și se frământă un aluat potrivit de moale. Dacă este nevoie, se mai pune apă. Aluatul se frământă timp de 10-15 minute, după care se modelează pâinea și se pune în tava pentru copt. Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească, la loc cald, o oră.

După ce a crescut, se crestează aluatul. Se unge cu apă, se presară sare și se dă la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se încearcă cu un pai să se vadă dacă pâinea e coaptă. Dacă nu e, se mai lasă câteva minute în cuptor.

- rețetă culeasă de la Valea Dragului, județul Giurgiu, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Sursa foto: Pixabay