-

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)

În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un loc. După petrecere, fiecare gospodar mănâncă un ou, cât se poate de repede, ca să fie la fel de sănătos și de puternic, ca un ou, și pentru ca Postul să treacă foarte repede și să fie ușor.

Important este ca fiecare să își ceară iertare de la vecini sau de la rude, fiind esențial să se intre în Post în împăcare și în liniște. Din rețetarul Lăsatului de Sec de Brânză am ales pentru astăzi Prăjitura fiartă în lapte, așa cu se face la Vărădia de Mureș.

Ai trebuință de 500 g făină, 6 gălbenușuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g zahăr pudră, 150 g unt, zahăr vanilinat, sare.

Cum se procedează: Făina se bate cu gălbenușurile, jumătate din cantitatea de lapte (în care s-a dizolvat și drojdia, lichefiată cu o lingură de zahăr). Se bate cu lingura de lemn, până când se desprinde de pe ea. Se lasă deoparte o oră, să se odihnească.
Untul se bate cu zahărul pudră, până se face spumă.

Se întinde o foaie de aluat și se unge cu spuma de unt. Se rulează strâns foaia și se taie din ea bucăți de 10 cm lungime. Se așază rulourile de aluat într-o tavă rotundă, unsă cu unt, lăsându-le să mai crească o jumătate de oră.

Se dau la cuptor la foc mic și, când încep să se rumenească, se toarnă deasupra restul de lapte fiert și amestecat cu zahăr tos (100 g) și parfumat cu zahăr vanilinat. Se dă din nou la cuptor, până se încheagă laptele.

- rețetă culeasă din Vărădia de Mureș, județul Arad, și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007