-

Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)

Li se spunea candva... „plamanii Dunarii”. Erau acele alveole de apa prin care fluviul „respira primavara ori toamna, cand veneau apele mari.

Baltile din lunca Dunarii, pe care le usca „Baltaretul” - vantul caldicel ce incepea a bate spre sfarsitul iernii, baltile acelea pline de peste nu mai sunt ce au fost. Ne-au ramas insa retetele acelor vremuri, cum ar fi si aceasta, pe care am aflat-o in satul giurgiuvean Greaca.

Ai trebuință de un crap de 1,5-2 kg, 6 roșii, 5 ardei grași, 200 ml untdelemn, 3 cepe, o căpățână de usturoi, o legătură de pătrunjel verde, o crenguță de cimbru, sare, piper, 200 ml vin alb sec.

Cum se procedează: Peștele se curăță de solzi și de intestine, se spală și se porținează în bucăți nu mai mari de un lat de palmă. Se presară sare.

Se unge cu untdelemn un vas termorezisten - dacă se poate, unul de lut -, se pune în el ceapa tăiată solzișori, iar deasupra se așază bucățile de pește.

Se adaugă sare, piper, cimbru, usturoi tocat. Ardeiul și roșiile se taie cuburi și se pune peste pește, iar deasupra se presară pătrunjel verde tocat. Se toarnă un pahar de vin alb și se dă vasul la cuptor.

Din când în când, se scoate vasul din cuptor și peștele se stropește cu sosul format. Este gata după 30-40 de minute.

- rețetă culeasă din satul Greaca, județul Giurgiu, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.