-

Tocană mănăstirească (rețeta maicii Domitiana)

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou.

Daca astazi istoricul ar ajunge la mainastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictata de Nicolae Teodorescu si de nepotul sau, marele Gheorghe Tattarescu, necesita serioase interventii de consolidare si restaurare. Sunt insa cateva repere la Ratesti care au ramas ca-n vremea lui Iorga. Intre ele si retetarul maicutelor. Cu ani in urma de la Maica Domitiana, aflam reteta Tocanei manastiresti.

Ai trebuință de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 roșii (cum 4 sunt evangheliștii), o legătură de mărar, o legătură de pătrunhel verde; facultativ: untdelemn (pentru prăjit).

Cum se procedează. Curățăm dovleceii cruzi, îi tăiem rondele, îi prăjim ușor până se rumenesc. Prăjim ceapa, separat, cu rondele de morcovi, la fel - ardeii, roșiile (iar dacă nu este dezlegare la untdelemn, atunci doar le înăbușim în foarte puțină apă).

Punem apă și lăsăm să fiarbă. Când e gata, punem dovleceii. Tocăm mărar și pătrunjel și presărăm deasupra.

 

- rețetă aflată de la Maica Diomitiana de la Mănăstirea Rătești (Buzău) și publicată în volumul Rețete alese pentru Post și Crăciun, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.