-

Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am găsit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!

Pentru a-l pregăti, ai trebuință de: un crap fitofag, sare, piper, miez de pâine, lapte, unt, cartofi, lămâie, verdețuri (facultativ: miez de nucă)

Tolstolobul este, în Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregătirea lui este specială, pentru că trebui să scoți carnea fără a vătăma capul, pielea și coada. Pentru aceasta, peștele se curăță de solzi, se taie pe burtă și se jupoaie așa cum ai jupui un cârlan. Coloana vertebrală se taie de la cap și de la coadă. 

Se scoate carnea, se curăță de pe oase și se dă prin mașina de tocat. Se adaugă ceapă prăjită și miez de pâine muiat în lapte. Se condimentează (sare, piper), se umple peștele, se coase pe burtă și se pune în tavă, pe o coală de pergament pentru gătit, unsă cu unt. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Dacă vrei să iasă mai sățios, adaugi în amestecul pentru umplutură și miez de nucă, zdrobit și rumenit în cuptor.

Se poate servi cu cartofi fierți, felii de lămâie și verdeață presărată deasupra și/sau miez de nucă zdrobit și rumenit.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Valentina Podgurschii, bucătăreasă la Mănăstirea Hârjăuca din Valea Ichelului, Basarabia.