Ascultă Radio Antena Satelor Live

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient principal anghinarea.

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Foto: Pixabay

Articol de Simona Lazăr, 27 Ianuarie 2024, 06:48

As fi putut sa aleg, pentru saptamana aceasta, oricare dintre retetele prezentate de o Maria Maurer sau alte vrednice matroane ale veacurilor trecute, am hotarat insa sa va redau mai departe trei dintre retetele publicate de confratele si inaintasul meu Constantin Bacalbasa, jurnalistul autor de carti de bucate, caruia ii datorez intalnirea cu (sublima) "Dictatura gastronomica".

Si cum stiu despre Bacalbasa ca, la vremea cand isi scria cartea, era la drastic regim, incerc sa mi-l imaginez gustand bucatele ce urmeaza.

1. Anghinare cu sos alb. "Curata bine anghinarea taindu-i coada, scotandu-i foile vestede si taind varfurile celorlalte. Spal-o cu apa rece. Acopera anghinarea cu apa in clocot, pune putina sare si lasa sa fiarba o jumatate de ora. Daca foile se rup usor, anghinarea e fiarta, daca se tin de leguma, mai fierbe. Cand e fiarta, scoate-o din apa, scutur-o de apa. In apa in care a fiert fa un sos alb, adaugand jumatate din cantitatea de lapte sau bulion de legume."

2. Anghinare cu sos remoulade. "Fierbi legumele cum se spune mai sus, apoi le servesti cu sosul urmator: Toaca si piseaza un pumn de macris si de marar. Cand piureaua a ajuns fina de tot, arunca in piulita un galbenus rascopt, un alt galbenus crud, o bucata de miez de paine muiat in lapte si stors apoi. Piseaza, mai departe, repede, turnand, cu putinul, untdelemn, sare si zeama de lamaie. Sosul trebuie sa fie foarte des."

3. Anghinare cu rosii. "Ia anghinarii de cele mici, scoate aproape pe jumatate foile si taie pe jumatate pe celelalte. Pune apoi anghinariile in unt rumenit, taiat cu apa fierbinte sau bulion de legume. Sa palpaie pe foc timp de un ceas si jumatate, priveghind ca sa ramana intregi. Adauga sare si, pentru ca sosul sa fie legat, pune si piurea de patlagele rosii."

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume