-

Balmoș ca la rucăreni (rețetă cu două variante)

Scris de

La Rucăr, legenda spune că satul s-ar fi ridicat de pe vremea lui Negru Vodă, ai căror ostași ar fi primit drept mulțumire de la voievod pământuri în această zonă.

Acești ostași au întemeiat satul, iar multe familii se mândresc acum să spună că sunt urmașii lor, de la care au moștenit libertate, mândrie, hărnicie și dreptate.

Legenda nu ne duce decât până în Evul Mediu, dar vestigiile istorice din zonă ne duc mult mai departe în timp. Timp de veacuri, zona în care se află Rucărul a fost folosită ca drum de comunicație între Muntenia și Transilvania. Cea mai veche atestare a drumului datează chiar din timpul celui de-al doilea război daco-roman, din anul 106, când legionarii romani au folosit Pasul Giuvala, unde se află și Rucărul, în timpul operațiunilor militare. Și, probabil pentru a marca victoria la care pasul a ajutat, după instaurația dominației romane pe teritoriul geto-dac, romanii și-au construit un castru găsit de arheologi chiar pe teritoriul actual al satului Rucăr. Dar să lăsăm istoria și să intrăm în bucătărie, pentru un balmoș... pregătit în două variante.

Balmoș, ca la rucăreni

Varianta 1: Ingrediente: unt de oaie – 50 g, caș - un kg, urdă dulce – 300 g, ceapă verde tocată, mărar, sare după gust. Pentru început se topește untul în ceaun, adăugând treptat cașul. Se adaugă apoi urda dulce, asigurând astfel topirea optimă a cașului. Câd acesta se topește, adăugăm ceapa verde, tocată mărunt. Se mai lasă la călit, iar la sfârșit se adaugămărărul tocat. Se servește cu mămăligă caldă. Varianta: Ingrediente: un litru jintiță de oaie (produs lactat preparat prin încălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului), 400-500 g faină de malai, sare. Se pune jintița la foc mic mic să fiarbă. Amestecăm continuu să nu se prindă de fund. Lăsăm să se umfle de două ori spuma, având grijă să nu dea în foc. Mai lăsăm să fiarba 10 minute. Adaugam în ploaie mălaiul și sarea și amestecăm încet să nu se facă cocoloașe.Lăsăm să fiarbă, amestecând continuu, până când iese deasupra untul (grasimea) din jintiță.

Text, foto și rețetă: Simona Lazăr