-

Sarmale cu dovlecei, ca la Călui

Scris de

Ce legendă frumoasă stă în spatele numelui acestui sat: Călui! O legendă pe care încerc azi să o „parfumez”, pentru voi, cu aromele ce exhală din oala cu sarmale de pe plită... Ah! Căluiul și rețeta lui de sarmale cu dovlecei! 

Dar mai întâi legenda. Zice-se că se pornise vodă Mihai Viteazul prin țară, călare, să vadă care e starea oamenilor și-a satelor românești. Pe valea Oltețului, l-a apucat oboseala... și setea. Bag samă că apa din șipul pe care-l purta pe oblâncul calului se terminase. Până la Olteț, mai era o bucată de drum, dar vodă obosise, așa că s-a oprit într-un loc umbros, măcar arșița să nu o mai simtă. Cum a descălecat, calul, simțindu-se și el eliberat, a dar cu copita în pământ și, ce să vezi?, minune mare, unde a lovit el a țâșnit un izvor cu apă bună! Și-a spălat vodă fața, și-a umplut șipul, și a lăsat calul să se adape și el în voie. Mai încolo, a trecut pe lângă niște ziduri ruinate de mănăstire, apoi a ajuns într-un sat și a întrebat cine sunt stăpânii acelui loc. Așa a aflat că satele țineau de frații Buzești, căpitani ai oștirii sale. Se mai zice că izvorului, care avea să devină pârâu și apoi un râuâșor ce se varsă în Olteț, i-au zis Căluiețul - în amintirea calului de sub copita căruia s-a ivit. Iar satului i-au zis: Călui. Radu, Preda și Stroe Buzescu ar fi primit ajutor de la Mihai Vodă să refacă mănăstirea (durată mai înainte, zice-se, de Neagoe Vodă și de Vlad Banul, Dumitru Pârcalabu și Balica Spătaru, frați și ei, strămoși ai căpitanilor domnitorului). De la Călui am aflat într-un an de demult rețeta aceasta, pe care mă grăbesc să v-o dăruiesc:

Sarmale cu dovlecei, ca la Călui - rețeta

Ai trebuință de: o varză dulce, trei dovlecei, o ceapă, un pahar cu orez, o legătură de mărar, două legături de ceapă verde, două linguri de pastă de tomate, ulei, sare, piper, jumătate de litru de borș, o ceașcă cu oțet.
Cum se prepară? Varza dulce se opărește în apă cu sare și puțin oțet, după care se desfac frunzele și se lasă să se răcească. Dovleceii se curăță, se dau prin răzătoare, se sărează și se lasă la scurs. Între timp se curăță ceapa, se toacă și se pune la călit într-o tigaie cu ulei. Se adaugă dovleceii și se mai lasă încă un sfert de oră. Se amestecă împreună cu orezul, mărarul și ceapa verde tocate mărunt. Se sărează și se piperează după gust. Cu această compoziție se umplu foile de varză. Se așază într-o cratiță și se pun la fiert în apă. După ce au fiert o jumătate de oră se toarnă borșul fiert împreună cu pasta de tomate. Se mai lasă la foc domol până sunt bine fierte. Se servesc împreună cu smântâna.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Găsești mai multe rețete AICI