-

Ruladă de porc cu carne tocată - rețetă de făcut în Câșlegi

Scris de

Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și s-au adeverit. Aș putea, bunăoară, să vă zic că această mâncare e numai bune în zilele de post (las' că acu' Postul Crăciunului de multă vreme-i dus, iar Postul Paștelui încă nu a început!).

Și vreun țăran hâtru (poate chiar din Moldovioara mea) o să vă spună că dreptu-i așa, că doar carnea de porc e cea mai bună legumă! Dar adevărul e că rețeta o știu de la mama, dar nu știu de unde mama o știa, cert este doar că nu de la mama ei. E-un fel de mâncare mai „orășenesc”, pe care cred că-l pregăteau mai toate colegele „de la muncă” ale mamei. Și oleacă de legătură cu legumele are, căci pe lângă carnea tocată, umplutura are și legume din plin.
Dar să nu vă mai țin mult și să vă zic rețeta!

Ruladă de porc cu carne tocată - rețeta

Trebuință ai de: un kilogram mușchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roșii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muștar cu boabe, o linguriță cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea soarelui, sare, piper.

Carnea de porc tocată se amestecă cu cimbrul, sare și piper după gust, ouăle, smântâna și muștarul. Se adaugă ceapa curățată de foi și tocată, jumătate din praz tocat și se amestecă bine până se omogenizează. Mușchiul de porc se crestează în așa fel încât să se obțină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează și se așează pe un tocător. Se unge cu umplutură, se rulează și se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziția. Se așează într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă și se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie și poate fi pătrunsă cu o furculiță, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea.
Cartofii se curăță de coajă și se fierb, se amestecă cu morcovii fierți feliați și prazul rămas călit în puțin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat și se servește imediat.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay