-

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă), „găzduiește” două evenimente importante... pentru care vă recomand o rețetă specială.

Din punct de vedere crestin se serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare s-a suprapus insa peste una mult mai veche, antecrestina. Este vorba despre Sanziene sau Dragaica, sarbatoarea prin excelenta a fertilitatii, a luminii si a puterii benefice a descantecelor.

Sanzienele, divinitati magice asemanatoare zanelor sau Rusaliilor, au puterea de a face campurile sa rodeasca, vindeca bolile si suferintele oamenilor, iar plantele "atinse" de ele capata puteri miraculoase. Atunci cand li se nesocoteste ziua, ele abat asupra satelor furtuni cu grindina si fulgere. In cinstea Sanzienelor, dar si a puterii Soarelui, fetele danseaza hora Dragaicelor. Una dintre fete, imbracata in alb, ca o mireasa, impodobita cu o cununa de sanziene si avand in mana steagul Dragaicei (un bat foarte lung ce are in varf flori, frunze de pelin si spice de grau), danseaza impreuna cu suratele ei, trecand pe la fiecare casa. Dansul ritualic are rolul de a vindeca boli si in acest scop mamele isi lasa copiii sa fie tinuti in brate de Dragaica.

Pentru... Drăgăici și copii.... pregătim împreună cu voi o prăjitură cu miere, dulce cum sunt zilele de vară.

Ai trebuință de 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.

Puneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi amestecul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C. Se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt şi se adaugă amestecul de ouă bătute, stafide cu ceai şi miere. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.

Un text de Simona Lazăr