Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă), „găzduiește” două evenimente importante... pentru care vă recomand o rețetă specială.

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

24 Iunie 2021, 06:59

Din punct de vedere crestin se serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare s-a suprapus insa peste una mult mai veche, antecrestina. Este vorba despre Sanziene sau Dragaica, sarbatoarea prin excelenta a fertilitatii, a luminii si a puterii benefice a descantecelor.

Sanzienele, divinitati magice asemanatoare zanelor sau Rusaliilor, au puterea de a face campurile sa rodeasca, vindeca bolile si suferintele oamenilor, iar plantele "atinse" de ele capata puteri miraculoase. Atunci cand li se nesocoteste ziua, ele abat asupra satelor furtuni cu grindina si fulgere. In cinstea Sanzienelor, dar si a puterii Soarelui, fetele danseaza hora Dragaicelor. Una dintre fete, imbracata in alb, ca o mireasa, impodobita cu o cununa de sanziene si avand in mana steagul Dragaicei (un bat foarte lung ce are in varf flori, frunze de pelin si spice de grau), danseaza impreuna cu suratele ei, trecand pe la fiecare casa. Dansul ritualic are rolul de a vindeca boli si in acest scop mamele isi lasa copiii sa fie tinuti in brate de Dragaica.

Pentru... Drăgăici și copii.... pregătim împreună cu voi o prăjitură cu miere, dulce cum sunt zilele de vară.

Ai trebuință de 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.

Puneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi amestecul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C. Se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt şi se adaugă amestecul de ouă bătute, stafide cu ceai şi miere. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.

Un text de Simona Lazăr

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă