-

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu” bogat, aproape fiecare micro-zonă având propriile-i preparate specifice, propriile cutume culinare. 

Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 300 g oase de vită (de preferat din categoria celor numite: os de sită care dă mai multă savoare preparatului), 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), o țelină mică, o gulie mică, 100 g varză, 100 g ardei kapia, o ceapă, un cățel de usturoi, aluat pentru tăiței (oținut din făină, apă și sare), o legătură de pătrunjel verde, câteva fire de ceapă verde, mărar, frunze de țelină, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri, oțet sau suc de lămâie, frunze de leuștean, sare, 50 g unt.
Preparare: Puneți carnea (tăiată cuburi de mărime potrivită), oasele și rădăcinoasele, inclusiv țelina (tăiate rondele), guliile (tăiate felii), ardeii capia și varza (tăiate mărunt) în 2 litri de apă. Dați la fiert și lăsați să fiarba la foc mic. Se strecoară când este gata. Amestecați smântâna cu gălbenușul de ou și condimentele tocate (ceapă verde, mărar, frunze țelină și frunze de leuștean) și amestecați compoziția în supa strecurată, turnând într-un jet fin. Tăiați aluatul pentru tăiței în pătrățele pe care le prăjiți în puțin unt. Se toarnă supa peste ele, se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie, se presară pătrunjel verde tocat și se servește cât este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept