-

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat cândva între propietățile neamului Rosetteștilor.

Femeile de pe lângă biserica pe care cândva o ctitoriseră acești boieri pregăteau, sub oblăduirea și cu binecuvântarea părintelui Vasile Țoc, parohul, bucate pentru cei mai săraci din parohie. Așa am aflat de dresala de cartofi, cea înrudită, parese, cu sârbușca, pe care o găsești în Podișul Moldovei. 

Iată rețeta:

Se curata un kilogram de cartofi, se spala, se taie in patru si se pun la fiert impreuna cu una-doua cepe (taiate marunt) si cate o radacina de patrunjel, morcov si pastarnac, taiate in sferturi, pe lung. Borsul (cantitatea se stabileste dupa gust, in functie de cat de acru este borsul crud si de cat de acra vrem sa iasa ciorba) se fierbe separat si se adauga peste cartofii fierti. Intr-un castron, se bat doua oua cu 100 g smantana si o jumatate de cana de lapte. Dupa ce s-au amestecat bine, se ia cate putin din zeama fierbinte din oala si se continua baterea. Dupa ce s-a umplut castronul, se toarna putin cate putin in oala, amestecand cu o lingura mare. Se mai lasa pe foc foarte putin, ca sa nu se branzeasca smantana.

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept