Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Dacă vrem să explorăm gastronomia lumii, vom descoperi gusturi surprinzătoare, în rețete pe care le putem asocia ușor celor pe care le cunoaștem din gastronomia românească. Așa cum este și acest „Pește prăjit cu usturoi și ierburi/ Qovurilgan baliq” din Uzbekistan.

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Articol de Simona Lazăr, 14 Martie 2023, 12:44

Uzbekistanul oferă o gastronomie savuroasă și parfumată, afându-se la o răscruce a tradițiilor culinare slave, turcești și asiatice. Mărarul se întâlnește aici, împreună cu coriandrul, în timp ce mielul și stafidele se alătură păstârnacului și sfeclei. Pepenii uzbeci erau odată cadouri prețioase pentru califi și țari. Bucătăria uzbecă este foarte populară în fostul spațiu sovietic, unde regăsim sute de restaurante dedicate ei. Peștele nu este poate la mare căutare în dietele uzbece. Sectorul pescuitului și acvaculturii angajează doar câteva mii de oameni, dintr-o populație de aproape 35 de milioane; producția și consumul pe cap de locuitor sunt scăzute. Dar ceea ce există, merită reținut.

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, eviscerate, fără cap și coadă, 10 căței de usturoi (în funcție de gust și toleranță, tocați fin), 2 roșii, un buchețel de mărar (pătrunjel și coriandru, dacă se dorește), tocat mărunt, pasta de tomate; optional: un ardei iute, făină.

Mod de preparare: Tăiați peștele în bucăți în cotlete de forma literei „V” (acest lucru este cunoscut ca o tăietură „darne”.) Dați la rece. Amestecați o treime din usturoi cu jumătate din cantitatea de mărar (si din alte ierburi, dacă e cazul) si adăugați un praf de sare. Treceți bucățile de pește în acest amestec și lăsați la frigider pentru o oră. Puneți o treime din usturoi în apă caldă, adăugând puțină sare și oțet, pentru a face marinada. Puneți la frigider. Dați roșiile și ardeiul prin răzătoare sau râșniță. Adăugați mai mult mărar, puțină apă și pastă de roșii și amestecați pentru a face un sos. Asezonați după cum este necesar.

Acum încălziți uleiul de gătit într-o cratiță adâncă sau într-un wok. Scoateți bucățile de pește din frigider, pudrați-le cu puțină făină dacă folosiți (nu este necesar, dar va adăuga un plus de crocant) și prăjiți-le până devin aurii. Poate doriți să faceți acest lucru în etape, pentru a evita scăderea temperaturii uleiului. Când este gata, scoateți bucățile de pește și puneți-le pentru scurt timp pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge excesul de grăsime. Aproape imediat – sau cât mai curând posibil – înmuiați peștele prăjit în marinada de usturoi. În mod ideal, bucățile de crap ar trebui să sfârâie pe măsură ce lichidul cu usturoi curge peste ele. Presărați mărarul rămas și orice alte ierburi peste pește. Serviți rapid, cu sos de roșii ca garnitură.

Sfat: În acest fel de mâncare, de exemplu, crapul este tăiat, prăjit în ulei care clocotește (fiți foarte, foarte atent când gătiți asta acasă!) și imediat înăbușit în marinată de usturoi și ierburi.

Un text de Simona Lazăr

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă