Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bobeală (rețeta lui Radu Anton Roman)

Vreme de câțiva ani - vreo 6 -, întâlnirile mele cu Radu Anton Roman au fost absolut întâmplătoare. Cel puțină așa credeam mai demult. Iar că nu a fost așa și totul era cu rost aveam să îmi dau seama cu mult mai târziu.

05 Martie 2018, 22:16

Omul de teatru Radu Anton Roman - puțină lume îl știe așa, dar a scris cronică de teatru, a lucrat o vreme printre actori, ba chiar a scris o piesă care a început să se repete pe scena „Dramaticului” băcăuan, fără a fi însă jucată vreodată -, omul de teatru Radu Anton Roman mi-ar fi zis că nimic nu este întâmplător.

Iar dacă mai demult s-a întâmplat să-i împrumut câteva dintre cărțile mele de bucate, alteori să-i pară surprinzătoarea rețeta unor gogoșari umpluți cu fructe sau a unui tort cu fructe uscate, ori într-o zi să fim invitați la masă la el tocmai într-o zi în care preparase niște hribi adevărați, aduși de undeva din nord, ei bine, el mi-ar spune că toate acestea n-au fost decât semne. Poate chiar semne că azi o să vă dau o rețetă din marea lui carte de bucate. Ce-ați zice, deci, de o... bobeală?

„La o asemenea „gateala“ vin de se aduna nuantele: ce-i simplu si ce-i rudimentar, ce-i primitivismul si ce-i saracia, ce e la indemana si ce e obicei, ce e mancarea si ce e hrana...

Se pune laptele la fert, se face o mamaliga nici asa gutuie da’ nici terci, se freaca cu unsoare - „da’ mai bine cu oloi, ca ti-a mai subtia sanjele“ - si sare si se lasa pe marginea plitei ori in cuptor (cand si cand mai amesteci) sa se lege”.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei