Boboc de gâscă în sos de vin (rețetă pentru miezul verii)
Mai sunt doar vreo două zile până la Sânt Ilie, dar fiindcă ne-a ieșit weekendul acesta-n cale (va trebui să-i aflu un alt cuvânt să-i zic pe nume, până nu m-or lua unchii și mătușile la goană pentru siluirea limbii române), pentru că tot veni sâmbăta și-i rost de iarmaroc și de zăbavă, eu zic să vă dăruiesc o rețetă pe măsură.
17 Iulie 2015, 21:53
Mai ales că (vă zic asta în șoaptă, să nu ne-audă sfântul, că nici Dumnezeu n-a vrut la vremea lui să-i zică în ce zi anume s-a născut - de teama fulgerelor de bucurie pe care Sânt Ilie le-ar fi azvârlit din cer), putem lungi sărbătoarea, pe românește vreo trei zile.
Pentru mesele largilor ospețe din mijlocul verii, vă dăruiesc azi rețeta de Boboc de gâscă în sos de vin. Și zău c-o să vi se pară gustoasă!
Ai trebuință de un boboc de gâscă de vreo 2 kilograme, un kil de ceapă, un sfert de kilogram de arpagic, vreo 10 căței de usturoi (o căpățână), 5-6 roșii proaspete, din grădină, un sfert de litru de vin alb, o legătură de verdeață, sare și piper.
Bobocul de gâscă, o dată curățat și spălat - „grijit”, cum se spune - se porționează, se rumenește în untura care a fost prelevată de la pasăre (sau în unt), după care se adaugă în cratiță ceapa, arpagicul și usturoiul - toate tocate mărunt - și se toarnă un fir subțire de apă, ca să se pârpălească toate înăbușit. După 10-15 minute, se toarnă două treimi din vinul alb pregătit (care trebuie să fie sec, parfumat și de foarte bună calitate), se adaugă roșiile tăiate cubulețeși buchetul de verdeață (întreg). Se sărează și se piperează (după gust), se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, în cuptor, vreo cinci ore, adăugând apă caldă sau zeamă de carne, câte puțin, de câte ori este nevoie.
Fierbând așa în voie, carnea ajunge de se desprinde de pe os. Se va scoate din cratiță. Carnea se pune pe o tipsie, acoperită, la cald, oasele se vor arunca. Sosul rămas în cratiță se degresează, apoi se toarnă restul de vin și se lasă să fiarbă, până se îngroașă. Se va scoate buchetul de verdeață, apoi sosul se va turna peste carne și se va aduce la masă.