Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boboc de gâscă în sos de vin (rețetă pentru miezul verii)

Mai sunt doar vreo două zile până la Sânt Ilie, dar fiindcă ne-a ieșit weekendul acesta-n cale (va trebui să-i aflu un alt cuvânt să-i zic pe nume, până nu m-or lua unchii și mătușile la goană pentru siluirea limbii române), pentru că tot veni sâmbăta și-i rost de iarmaroc și de zăbavă, eu zic să vă dăruiesc o rețetă pe măsură.

17 Iulie 2015, 21:53

Mai ales că (vă zic asta în șoaptă, să nu ne-audă sfântul, că nici Dumnezeu n-a vrut la vremea lui să-i zică în ce zi anume s-a născut - de teama fulgerelor de bucurie pe care Sânt Ilie le-ar fi azvârlit din cer), putem lungi sărbătoarea, pe românește vreo trei zile.

Pentru mesele largilor ospețe din mijlocul verii, vă dăruiesc azi rețeta de Boboc de gâscă în sos de vin. Și zău c-o să vi se pară gustoasă!

Ai trebuință de un boboc de gâscă de vreo 2 kilograme, un kil de ceapă, un sfert de kilogram de arpagic, vreo 10 căței de usturoi (o căpățână), 5-6 roșii proaspete, din grădină, un sfert de litru de vin alb, o legătură de verdeață, sare și piper.

Bobocul de gâscă, o dată curățat și spălat - „grijit”, cum se spune - se porționează, se rumenește în untura care a fost prelevată de la pasăre (sau în unt), după care se adaugă în cratiță ceapa, arpagicul și usturoiul - toate tocate mărunt - și se toarnă un fir subțire de apă, ca să se pârpălească toate înăbușit. După 10-15 minute, se toarnă două treimi din vinul alb pregătit (care trebuie să fie sec, parfumat și de foarte bună calitate), se adaugă roșiile tăiate cubulețeși buchetul de verdeață (întreg). Se sărează și se piperează (după gust), se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, în cuptor, vreo cinci ore, adăugând apă caldă sau zeamă de carne, câte puțin, de câte ori este nevoie.

Fierbând așa în voie, carnea ajunge de se desprinde de pe os. Se va scoate din cratiță. Carnea se pune pe o tipsie, acoperită, la cald, oasele se vor arunca. Sosul rămas în cratiță se degresează, apoi se toarnă restul de vin și se lasă să fiarbă, până se îngroașă. Se va scoate buchetul de verdeață, apoi sosul se va turna peste carne și se va aduce la masă.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume