Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș cu lășcuțe (rețetă din Șopteriu de Câmpie)

În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper - ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică de Ignat.

06 Septembrie 2016, 20:17

Se mai gătea „borș de șălate dires cu smântână și ou”, servit cu balmoș - mămăligă fiartă în zer.

Tot mai demult se făceau „găluște de păsat în frunze de curechi” - nimic alt decât sarmale -, lășcuțe în borș, „plășintă” cu brânză și mărar, mămăligă „cu papă, cu slănină și cu lapte scopt” - laptele scopt fiind, v-ați dat seama deja, laptele prins -, friptură de miel cu baraboi - adicătelea cu cartofi și altele „tăt așe”. Mi-e greu să le scot pe toate din căldura regionalismelor culinare.

Dar pentru că e dimineață și se cuvine să vă dau rețeta zilei, eu zic să vorbim astăzi despre borșul cu lășcuțe, care nu-s altceva decât tăiței.

Se prepară un aluat de tăiței de casă din apă, făină și sare, se întind foi și se lasă să se zvânte. Se rulează strâns fiecare foaie în parte și se taie tăiței nici prea lați, nici prea înguști, așa, ca la vreun centimetru jumătate, poate doi. După care se taie încă o dată, în pătrate, Că lășcuțele cam așa ar trebui să arate. Se pune să fiarbă un ciolan afumat de porc. Iar când el este aproape gata, se adaugă borșul, fiert separat, lășcuțele și-o mână de pătrunjel verde, tocat.

Apoi se lasă de se continuă fierberea.

Borșul acesta - în care legumele nu-și află locul (noroc că încă nu am intrat în post) - se aduce la masă dres cu ou și smântână.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei