Borș de cartofi, pentru începutul Postului (rețete românești pe gustul tău)
Suntem astăzi în Lunea Curată, cea dintâi zi din lungul post al Paștilor, șapte săptămâni fără carne, fără lactate și cu numai două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii. E doar începutul unui timp de curățire trupească și sufletească.
14 Martie 2016, 06:44
De altfel, toate activitățile desfășurate în Lunea Curată au ca scop curățirea. Se spală foarte bine toate vasele şi ustensilele cu care s-au preparat până atunci „mâncăruri de dulce". Nu scapă din această curățenie generală nici un obiect din bucătărie, ca nu cumva „să spurce" după aceea mâncarea. Și tot acum se umple borșul, pentru că multe dintre bucatele postului sunt zemuri lungi, din legume. Nu de puține ori, probabil, în această perioadă veți găti borș de cartofi, iar pentru varieție vă oferim rețeta aflată dintr-un sat din sudul județului Bacău, numit Podu Turcului.
Ai trebuință de: 600 g cartofi, 100 g ceapă, 100 g morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), două legături de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare, piper, un litru de borș; facultativ: 3 linguri de untdelemn.
Cum se procedează? Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Dacă este dezlegare, se încinge untdelemnul și se călesc în el ceapa și rpdpcinoasele, apoi se înăbișă. Când s-au înmuiat, se adaugă cartofii, curățați și tăiați cuburi. Se condimentează, se toarnă deasupra apă rece și se lasă la fiert la foc potrivit. Când cartofii sunt bine fierâi (se poate încerca cu dinții unei furculițe), se adaugă borșul (fiert separat înainte) și verdeața (țelină, pătrunjel leuștean) tocată mărunt. Din pătrunjel și leuțtean se păstrează câteva fire care se pun în oală după ce se trage de pe foc.
- Rețetă culeasă din Podu Turcului, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2007.