Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de cartofi, pentru începutul Postului (rețete românești pe gustul tău)

Suntem astăzi în Lunea Curată, cea dintâi zi din lungul post al Paștilor, șapte săptămâni fără carne, fără lactate și cu numai două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii. E doar începutul unui timp de curățire trupească și sufletească.

14 Martie 2016, 06:44

De altfel, toate activitățile desfășurate în Lunea Curată au ca scop curățirea. Se spală foarte bine toate vasele şi ustensilele cu care s-au preparat până atunci „mâncăruri de dulce". Nu scapă din această curățenie generală nici un obiect din bucătărie, ca nu cumva „să spurce" după aceea mâncarea. Și tot acum se umple borșul, pentru că multe dintre bucatele postului sunt zemuri lungi, din legume. Nu de puține ori, probabil, în această perioadă veți găti borș de cartofi, iar pentru varieție vă oferim rețeta aflată dintr-un sat din sudul județului Bacău, numit Podu Turcului.

Ai trebuință de: 600 g cartofi, 100 g ceapă, 100 g morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), două legături de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare, piper, un litru de borș; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Cum se procedează? Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Dacă este dezlegare, se încinge untdelemnul și se călesc în el ceapa și rpdpcinoasele, apoi se înăbișă. Când s-au înmuiat, se adaugă cartofii, curățați și tăiați cuburi. Se condimentează, se toarnă deasupra apă rece și se lasă la fiert la foc potrivit. Când cartofii sunt bine fierâi (se poate încerca cu dinții unei furculițe), se adaugă borșul (fiert separat înainte) și verdeața (țelină, pătrunjel leuștean) tocată mărunt. Din pătrunjel și leuțtean se păstrează câteva fire care se pun în oală după ce se trage de pe foc.

- Rețetă culeasă din Podu Turcului, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2007.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei