Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de cocoș (rețetă de pe Durău)

Pribeag "pe drumuri de munte", pe Durău, turistul mai puţin pretenţios este de acord că e preferabil să găseşti un "loc de mas" nu departe de pădure, intr-o zonă ozonată, de unde "urieşii" de piatră să ţi se arate in toată splendoarea lor...

02 Iunie 2017, 08:55

Dimineaţa, la răsărit, "cu roua-n picioare" (vorba căntecului), după ce ţi-ai pregătit un ceai şi un mic dejun frugal, iţi poţi face pe-ndelete planuri, căt timp speli ceştile in apa unui răuleţ (subţiat de seceta prelungită a anului acesta, de mai că poţi să-l treci cu piciorul).

Oricare drum e bun, dacă-ai ales să te-ntorci peste noapte in locul de unde-ai plecat, adică "in ograda" Mărioarei Gheorghiu, din Durău, care-o să-ți gătească un Borș de cocoș...

Borşul se face folosind un cocoş intreg. Este de preferat să fie un cocoş mai bătrăn, de doi-trei ani, crescut in curte, şi care se lasă la fiert căteva ore. De asemenea, se pregătesc din timp tăiţei de casă, din ou şi făină, care se lasă căteva ore să se usuce (să fie insă foarte uscaţi). Mai este apoi nevoie de două cepe, o ţelină mică, două rădăcini de pătrunjel, doi morcovi, căteva boabe de piper, mărar, leuştean şi pătrunjel tăiat mărunt, sare şi un litru de borş acru, de putină.

Cocoşul se curăţă, se porţionează şi se pune din timp la fiert, cu multă apă rece (dacă mai este nevoie să se adauge apă, pe parcurs, e de preferat să se pună atunci apă caldă, fiartă separat). Se adună spuma, de căte ori este nevoie. După ce a fiert cocoşul bine, se scot bucăţile de carne, se pun deoparte, şi in zeama respectivă se adaugă legumele, tăiate in patru sau doar crestate, ca să fiarbă şi să se pătrundă. Se scot legumele, se strecoară supa şi in ea se pun de data aceasta la fiert tăiţeii.

Cănd au fiert şi ei, se potriveşte gustul de sare, se adaugă boabele de piper şi se acreşte cu borşul care a fiert separat, impreună cu leuşteanul. Tot atunci se adaugă şi restul de verdeţuri tocate mărunt (păstrăndu-se căteva linguri de verdeaţă pentru momentul servirii). Carnea se poate pune inapoi in borş sau se poate pune direct in farfurie, cu sau fără legumele fierte, adăugăndu-se pentru fiecare porţie două-trei polonice de borş cu tăiţei şi presărăndu-se verdeaţă tocată.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei