Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)

O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot mânca niscaiva ciuperci tomnatice și-n lunile lungi de iarnă. Că aș putea să le murez. Ori să le congelez...

23 Septembrie 2018, 15:24

Dar și mai bine să le mănânc acum, cât nu și-au pierdut parfumul de pădure, pregătite cu un sos groscior de smântână, aromate cu mărar (mult!) și cu mămăligă alăturea!

Le-oi găti și așa dar, vă întreb, ce-aveți, fraților, cu borșul de ghebe? Măcar l-ați gustat? Nu? Atunci acum e timpul.

Să alegem, deci, o farfurie mare de ghebe (nici prea mari, nici prea mărunțele). Le curățăm, le spălăm și le tăiem în bucăți nu prea mari. Pe lungime este cel mai bine, despicându-le în două sau în patru, după cât sunt de mari.

Ne mai trebuie o lingură de untură (sau două linguri de untdelemn), un morcov și o rădăcină de pătrunjel, o ceapă nu prea mare, orez - cât iei în căușul palmei, sare, verdeață (aici pătrunjelul și mărarul sunt de bază, dar merge și niște hasmațuchi). Borșul - o jumătate de kil - e musai să fie din cel adevărat, de huște.

Zarzavatul îl vom curăța și-l vom tăiat în cuburi mititele ori îl vom da pe răzătoarea mare. Punem la fiert un litru și juma' de apă, în care adăugăm sarea și, când o auzim bolborosind, zvârlim în ea rădăcinoasele și orezul.

Aparte, într-o cratiță, topim untura și înăbușim ghebele. Punem și puțintică sare (ținând seama și de cât am sărat zeama). Când ghebele s-au înmuiat, se toarnă în oală.

Ceapa, tocată cât de mărunt te lasă lacrimile, se pune la fiert în... borș.

Când crezi că-s toate gata - legumele și ghebele în oală, ceapa în borș - pui de împreunezi cele două zemuri. Mai lași o țâră și adaugi, din belșug, verdeața.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei