Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)

O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot mânca niscaiva ciuperci tomnatice și-n lunile lungi de iarnă. Că aș putea să le murez. Ori să le congelez...

23 Septembrie 2018, 15:24

Dar și mai bine să le mănânc acum, cât nu și-au pierdut parfumul de pădure, pregătite cu un sos groscior de smântână, aromate cu mărar (mult!) și cu mămăligă alăturea!

Le-oi găti și așa dar, vă întreb, ce-aveți, fraților, cu borșul de ghebe? Măcar l-ați gustat? Nu? Atunci acum e timpul.

Să alegem, deci, o farfurie mare de ghebe (nici prea mari, nici prea mărunțele). Le curățăm, le spălăm și le tăiem în bucăți nu prea mari. Pe lungime este cel mai bine, despicându-le în două sau în patru, după cât sunt de mari.

Ne mai trebuie o lingură de untură (sau două linguri de untdelemn), un morcov și o rădăcină de pătrunjel, o ceapă nu prea mare, orez - cât iei în căușul palmei, sare, verdeață (aici pătrunjelul și mărarul sunt de bază, dar merge și niște hasmațuchi). Borșul - o jumătate de kil - e musai să fie din cel adevărat, de huște.

Zarzavatul îl vom curăța și-l vom tăiat în cuburi mititele ori îl vom da pe răzătoarea mare. Punem la fiert un litru și juma' de apă, în care adăugăm sarea și, când o auzim bolborosind, zvârlim în ea rădăcinoasele și orezul.

Aparte, într-o cratiță, topim untura și înăbușim ghebele. Punem și puțintică sare (ținând seama și de cât am sărat zeama). Când ghebele s-au înmuiat, se toarnă în oală.

Ceapa, tocată cât de mărunt te lasă lacrimile, se pune la fiert în... borș.

Când crezi că-s toate gata - legumele și ghebele în oală, ceapa în borș - pui de împreunezi cele două zemuri. Mai lași o țâră și adaugi, din belșug, verdeața.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume