Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de legume, ca la Boboc (rețete românești pe gustul tău)

Și unde altundeva ai putea să cauți adevăratele retete romanesti de post, dacă nu în satele noastre, dacă nu în cuhnia preoteselor de țară?

01 Aprilie 2016, 06:48

Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu pâine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamăgit niciodată. De aceea le iubim, le respectăm și le servim, ca „felul întâi”, la masă. Înaintea tuturor altor mâncăruri.

Pentru „Borșul de legume” al preotesei Floarea Ion din Boboc (Buzău) ai trebuință de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), pătrunjel (rădăcină și frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuștean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borș, sare, piper; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Cum se procedează: Zarzavatul (morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel) și dovleacul se cuăță și se trec prin răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt. Se pun la înmuiat în untdelemn fierbinte (dacă este zi de dulce sau zi de post cu dezlegare la untdelemn) sau doar se înăbușă în puțină apă

Se toarnă apoi suficientă apă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când a fiert bine orezul, se pune borșul fierbinte (fiert separat, cu cozi de leuștean și de țeină) și se drege gustul cu sare și piper. Se adaugă verdeața (pătrunjel, leuștean, țelină) tocată mărunt.

Rețetă culeasă de la preoteasa Floarea Ion din satul Boboc, județul Buzău și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr

URMĂREȘTE CLIPUL:

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-de-legume-ca-la-boboc{/soundcloud}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume