Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de legume, ca la Boboc (rețete românești pe gustul tău)

Și unde altundeva ai putea să cauți adevăratele retete romanesti de post, dacă nu în satele noastre, dacă nu în cuhnia preoteselor de țară?

01 Aprilie 2016, 06:48

Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu pâine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamăgit niciodată. De aceea le iubim, le respectăm și le servim, ca „felul întâi”, la masă. Înaintea tuturor altor mâncăruri.

Pentru „Borșul de legume” al preotesei Floarea Ion din Boboc (Buzău) ai trebuință de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), pătrunjel (rădăcină și frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuștean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borș, sare, piper; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Cum se procedează: Zarzavatul (morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel) și dovleacul se cuăță și se trec prin răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt. Se pun la înmuiat în untdelemn fierbinte (dacă este zi de dulce sau zi de post cu dezlegare la untdelemn) sau doar se înăbușă în puțină apă

Se toarnă apoi suficientă apă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când a fiert bine orezul, se pune borșul fierbinte (fiert separat, cu cozi de leuștean și de țeină) și se drege gustul cu sare și piper. Se adaugă verdeața (pătrunjel, leuștean, țelină) tocată mărunt.

Rețetă culeasă de la preoteasa Floarea Ion din satul Boboc, județul Buzău și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr

URMĂREȘTE CLIPUL:

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-de-legume-ca-la-boboc{/soundcloud}

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei