Borș de legume, ca la Boboc (rețete românești pe gustul tău)
Și unde altundeva ai putea să cauți adevăratele retete romanesti de post, dacă nu în satele noastre, dacă nu în cuhnia preoteselor de țară?
01 Aprilie 2016, 06:48
Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu pâine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamăgit niciodată. De aceea le iubim, le respectăm și le servim, ca „felul întâi”, la masă. Înaintea tuturor altor mâncăruri.
Pentru „Borșul de legume” al preotesei Floarea Ion din Boboc (Buzău) ai trebuință de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), pătrunjel (rădăcină și frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuștean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borș, sare, piper; facultativ: 3 linguri de untdelemn.
Cum se procedează: Zarzavatul (morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel) și dovleacul se cuăță și se trec prin răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt. Se pun la înmuiat în untdelemn fierbinte (dacă este zi de dulce sau zi de post cu dezlegare la untdelemn) sau doar se înăbușă în puțină apă
Se toarnă apoi suficientă apă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când a fiert bine orezul, se pune borșul fierbinte (fiert separat, cu cozi de leuștean și de țeină) și se drege gustul cu sare și piper. Se adaugă verdeața (pătrunjel, leuștean, țelină) tocată mărunt.
Rețetă culeasă de la preoteasa Floarea Ion din satul Boboc, județul Buzău și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr
URMĂREȘTE CLIPUL:
{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-de-legume-ca-la-boboc{/soundcloud}