Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu pâine şi mămăligă.
27 Mai 2015, 06:34
Borşul acesta nu este doar gustos, ci are şi un efect terapeutic, curăţind organismul după mai multe zile de înfruptări din bucate de soi.
Borşul se pregăteşte din huşti, tărâţe de grâu şi mălai, iar în unele gospodării se adaugă şi câteva frunze de vişin ca să capete un gust mai bun. Pentru ca borşul să se acrească repede, este bine ca acela care îl face să tragă de urechi cea mai ursuză persoană din sat. Cu cât supărarea lui va fi mai mare, cu atât se va acri mai tare borşul.
Borşul din sfeclă se face foarte uşor din 5 kg sfeclă roşie, curăţată şi tăiată în felii subţiri. Se pune în putinică, se toarnă apă rece cât s-o acopere puţin şi se lasă aşa 4-5 zile, la loc cald, timp în care va începe să se acrească. Se mănâncă rece, cu mămăliguţă.