Borș mănăstiresc, ca la Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)
Ca de fiecare dată, vă îndemn a afla adevăratele retete romanesti de post în mănăstirile noastre cele vechi! Acolo veți primi, pe lângă rețete, și pilde, și binecuvântare - toate de mare folos în zilele Postului Paștelui.
03 Martie 2018, 22:00
Părintele Dionisie, șeful cuhniilor de la Mănăstirea Căldărușani, îmi mărturisea cu un deceniu în urmă că niciodată nu i-a fost teamă că nu va avea ingredientele necesare în cămară. Și asta pentru că simpla rugăciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea.
Îmi spunea părintele că dacă n-avea zahăr, sau orez, ori ceapă, bulion, atunci starețul mănăstirii îl îndemna: „Roagă-te, părinte Dionis, și vei primi ce-ți lipsește. Și numai ce termina rugăciunea, că intra în curte un binecredincios care-i aducea, ca danie pentru cuhnie, taman ceea ce-i trebuia. De la părintele Dionisie citire, eu vă aduc… Rețeta de borș mănăstiresc.
Ai trebuință de: un kg de varză dulce, 3 cepe, 3 ardei grași, un morcov, 3 roșii, 700 ml borș, o legătură de leuștean, sare, piper; facultativ: 100 ml untdelemn, 150 g urdă.
Cum se procedează: Ceapa și ardeiul se toacă și se înăbușă împreună cu morcovul ras. Dacă este dezlegare, atunci se pot mai întâi căli în untdelemn și apoi se înăbușă. Când sunt pătrunse bine, se adaugă varză tocată sau trecută prin cuțitul lat de la răzătoare. Se stinge cu un litru de apă rece și se lasă să fiarbă, cu vasul acoperit, o jumătate de oră.
Se adaugă apoi roșiile, desămânțate și despielițate, și borșul clocotit. Dacă suntem în Săptămâna Albă, ca acum, putem adăuga și urda.
Se pune sare și piper, după gust. Dacă folosim leuștean uscat, îl vom pune în oală o dată cu roșiile.
- rețetă aflată de la monahul Diniosie, bucătarul Mănăstirii Căldărușani, județul Ilfov, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.