Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș românesc (rețetă din Oltenia sudică)

Bors romanesc am zis, bors romanesc gatesc! Reteta asta am aflat-o intr-una dintre perindarile mele prin tara, in Oltenia sudica, in lunca Dunarii.

29 Aprilie 2017, 23:21

Ar fi putut sa-i spuna bors oltenesc, la fel de bine. insa numele i-a fost ales din alte considerente: sa nu se-ncurce borsul nostru cu cel... bulgaresc. Pentru ca pe-acolo familiile de olteni sadea au primit cu drag in mijlocul lor neamuri de bulgari refugiate peste Dunare, intr-o iarna in care apa fluviului inghetase de se putea trece usor peste el, fara pod.

Asa mi-a zis o data, demult, o femeie vrednica al carei nume, din pacate l-am uitat. Dar bine ca nu uitai si reteta, ca doar de ea avem nevoie acum, la ceasurile diminetii!

Bors romanesc

Ai trebuinta de: 500 g piept de vita, 1 os mare, cu maduva, 1-2 litri supa de carne, 2 cepe, 1 morcov, 1 felie varza, 1 radacina de patrunjel, 1 sfecla rosie, 1 pastarnac, 1 telina, 4-5 cartofi, 1 litru bors, sare, piper boabe, 1 cana de smantana, foi verzi de leustean, marar, patrunjel, telina, 3 patlagele rosii (merge si bulionul, 2 linguri).

Carnea si osul spart se pun la fiert in apa rece. Se spumeaza la timp, se lasa apoi sa fiarba pe coltul masinii (de gatit - n.m.) 2 ore. Zarzavatul se taie astfel: morcovul feliute, ceapa bob de orez, varza taietei. Patrunjelul, sfecla, pastarnacul, telina, rosiile se oparesc si se taie asa, mai marunt. Cartofii se taie cubulete. Borsul se fierbe separat, cu 1 ceapa. Dupa 3 ore de fiert se scoate osul, se scutura, se curata-n ciorba si se da la caini ori la ordonante. Se pune tot zarzavatul, fara cartofi. Dupa 20 de minute se pun si aceia, sa fiarba inca, destul. Se toaca foile, se bat cu smantana. La sfarsit se pune si borsul, se potriveste de sare si piper. Se varsa in castron frumos, peste smantana si verdeata.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume