Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș țărănesc de văcuță (rețete românești pe gustul tău)

Dacă tot e zi de luni, eu zic să începem cu o mâncare aflată în fruntea listei de bucate pentru masa de prânz. Cu ce adică? Cu un borș. Pentru că bunicii noștri, țărani cu palmele asprite de muncă, mai rar se înghesuiau la antreuri - meze, cum se spune prin Balcani.

30 Mai 2016, 02:17

Pentru ei, borșul a fost întotdeauna sfânt.

Un borș țărănesc, din carne de vită se pregătește din aproape un kilogram de carne, aleasă de la piept și de la coadă, vreo 350 g de roșii, zarzavat de supă, o varză mică, sare, piper, câteva linguri de smântână, o legătură de pătrunjel verde, o jumătate de litru de borș - ori mai mult, ori mai puțin, după cât de acru vrei să îți iasă - și trei litri de apă.

Carnea se taie în bucăți mai mici, egale, care se fierb în apă cu sare. Pe măsură ce fierbe, se spumuiește. Apoi se taie zarzavatul în felii subțiri-subțiri - julienne, li se mai zice. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă roșiile, curățate și tăiate cubulețe, apoi borșul fiert aparte. La sfârșit, se adaugă miroasele. Adică piperul și pătrunjelul tocat. Poate chiar în ultima clipă.

Smântâna, ca să nu se brânzească, se încălzește și ea deoparte, după care se adaugă treptat, desfăcând-o cu furculița, în borșul de pe plită.

Se stinge flacăra și se pregătește masa...

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-taranesc-din-carne-de-vita{/soundcloud}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume