Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)
Îl întâlnesc adeseori prin târgurile cu bunătăți românești. Vine cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf în coajă de brad cu busuioc, caşcaval dospit şi puţin afumat, caş afumat, urdă dulce şi sărată, urdă cu mărar puţin sărată, dar şi cârnăciori de oaie cu vită.
31 Mai 2015, 09:15
Toate preparatele sunt „de casă” sau, mai bine zis, „de stână”, pentru că el, Dorin Bangală din Fundata, are o stână cu 600 de oi şi 30 de vaci. Pregătește totul după rețete din moși-strămoși, pe care uneori le „îmbogățește” cu ingrediente noi, cum e cazul și cu această brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad.
Ai trebuință de: 40 kg de caş, 1 kg de sare, o jumătate kg de busuioc.
Se lasă caşul la maturat, timp de două săptămâni, apoi se dă prin maşina de tocat. Se adaugă sarea şi busuiocul. Se potrivește de gust.
Coaja de brad se opăreşte în zer şi i se rad ţepii, apoi se modelează, după dimensiunea dorită, cosând mai întâi pereții de fundul burdujelului, cu ață tare. Se pune brânza, îndesându-se bine, după care se așază capacul și se coase și el. Se dă burduful la rece.
- rețetă aflată de la Dorin Bangală, satul Fundata, culoarul Rucăr-Bran